NAJHRABRIJE MAME U SRBIJI IMAJU PORUKU ZA VAS: Ako ste odvažni i volite decu – NJIMA TREBA VAŠA POMOĆ!

Sos dečija sela
Sos dečija sela

"To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7-8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje"

 

Sanja (ime deteta je promenjeno, u skladu sa zaštitom privatnosti i politikom zaštite dece SOS Dečijih sela Srbija) je jedno od sedamdesetoro dece koja odrastaju u SOS Dečijem selu Kraljevo. Završila je sedmi razred osnovne škole sa vrlo dobrim uspehom.

Ona glumi u lokalnom pozorištu, peva u horu SOS Dečijeg sela Kraljevo i igra u njihovoj folklornoj grupi. Piše i pesme, koje čita kada organizuju priredbe i svečanosti za goste i posetioce Sela.

– Volim da pišem o ljubavi, o porodici… Imam dosta pesama o mojoj mami. Moja SOS mama mi pruža toliko ljubavi, da imam osećaj da me zaista rodila. Zato je ona moja MAMA! – objašnjava Sanja.

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama od 2005. godine kroz svoj osnovni program. SOS Dečije selo Kraljevo pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim, hraniteljskim porodicama i domu punom ljubavi. U proteklih 12 godina brinuli su 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima, koji su spremni da se presele u SOS Dečije selo Kraljevo i posvete poslu koji nema radno vreme, već podrazumeva dvadestetčetvoročasovnu brigu o deci, kojoj su pomoć, podrška i pažnja najpotrebnije.

Ove godine u koncept porodične brige SOS Dečijih sela Srbija uvedena je i jedna novina – prvi put za poziciju SOS roditelja, mogu da apliciraju i parovi. Prvi SOS par već je prošao obuku potrebnu za brigu o deci i započeo život sa novom porodicom u SOS Dečijem selu Kraljevo.

S obzirom na aktuelni konkurs, iz ove organizacije pozivaju i ohrabruju sve zainteresovane žene starosti od 28 do 40 godina, kao i  parove, koji ispunjavaju uslov za hraniteljstvo, ili su zainteresovani da se bave hraniteljstvom u kućama koje obezbeđuje SOS Dečije selo u Kraljevu, da se prijave na konkurs slanjem svoje biografije i motivacionog pisma poštom na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom na (036) 375 468 ili elektronski na mejl [email protected]Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra. 

SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice ili SOS parovi i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem/roditeljima  i biološkom i SOS braćom i sestrama.

Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajaju, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici.

Tek kada je prošlo neko vreme, shvatila sam šta sam uspela da uradim sa decom. Vidim koliko imam podršku u njima i kako znaju da iskažu zahvalnost i poštovanje. Poveravaju mi stvari koje ne govore nikom drugom, a to je znak da smo izgradili jako dobro poverenje među sobom. Na svako od njih sam na svoj način ponosna – ističe Dragana, jedna od prvih SOS mama.

 

U SOS dečijim selima veruju da svako dete treba da ima brižnog roditelja i da odrasta s braćom i sestrama, u sopstvenoj kući, i podsticajnom okruženju. Na ovom načelu se temelji porodični pristup u SOS Dečijim selima.

– Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak – kaže Biljana Momčilović koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost  neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta. Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju.

Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7-8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje – ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna  da svoj život posveti brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i  podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško.

Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

– Ako se sa decom ne postupa baš kao što bi roditelji radili onda ona ne bi bila srećna – tvrdi Biljana Bulatović, SOS mama, koja u SOS Dečijem selu radi 12 godina i koje je zbrinula prvu decu koja su smeštena u SOS Dečije selo u Kraljevu i od tada obezbedila topli dom za još sedmoro dece.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani se uključuju u edukaciju koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Takođe, oni treba da budu spremni da se presele i žive u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu.

SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica sprmena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.