SPREMITE KEŠ, BLIŽE SE PREDAVANJA! Evo koliko će STUDENTI plaćati stan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Cene stanova koje akademci uzimaju u zakup već su skočile za oko 20 odsto u Novom Sadu, a za toliko će skočiti i u Beogradu krajem ovog i početkom sledećeg meseca, kada je i najveća potražnja za stanovima od studenata.

Filozofski fakultet
Dnevno.rs/ Petar Marković

U agencijama za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu navode da je potražnja najveća za malim stanovima, i to garsonjerama i jednosobnim, u blizini fakulteta. Cena stana, osim od lokacije, zavisi i od opremljenosti, pa su tako skuplji oni stanovi u kojima je, recimo, nov nameštaj i koji su opremljeni klima-uređajem, veš-mašinom, LCD televizorom i slično.

U Beogradu su najtraženiji stanovi u centru, gde se nalazi veliki broj fakulteta, ali i na Voždovcu, zbog FPN-a, FON-a, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta.

Cene stanova sada nisu skočile, ali hoće krajem avgusta i početkom septembra, kada je i najveća tražnja za stanovima, i to za 20 odsto – kaže za „Alo!“ Željko Kaluđerović, agent za nekretnine poznate beogradske agencije.

Soba ako baš mora

U agencijama za nekretnine kažu da studenti nerado uzimaju sobu, jer ne žele da dele kupatilo i kuhinju sa drugim stanarima.

Međutim, uz nagovor roditelja, koji su slabe materijalne mogućnosti, prinuđeni su da uzimaju sobe – navode sagovornici “Alo!”.

Cena garsonjera i jednosobnih stanova na najatraktivnijim studentskim lokacijama, kao što su Vukov spomenik, Vračar i Voždovac, kreću se od 200 do 250 evra. Međutim, poslednjih godina, kako navodi naš sagovornik, studenti se odlučuju i za veće stanove. Naime, više njih iznajmi jedan veći stan, a kad podele sve troškove, izađe ih relativno povoljnije nego da iznajme manji stan, čiji je zakup skuplji.

Recimo, za 250 evra u centru grada može da se iznajmi garsonjera, a u Mirijevu, koje je dobro povezano sa centrom grada, za 220 evra može se iznajmiti dvoiposoban stan. U tom stanu mogu da se smeste tri do četiri studenta. Kad podele kiriju i druge troškove, to će ih izaći od 90 do 100 evra po osobi – navodi Kaluđerović.

Traže stan do 150 evra

U novosadskoj agenciji navode da je u tom gradu najveća pomama za stanovima od studenata u periodu od 15. avgusta do 1. septembra.

Studenti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore obično su u mogućnosti da plaćaju i skuplje smeštaje, dok studenti iz unutrašnjosti Srbije obično traže smeštaj po ceni od 130 do 150 evra – navodi Milka Simić iz novosadske agencije za nekretnine.

U Novom Sadu su najtraženiji stanovi u centru, kao i u naselju Grbavica. U proteklih mesec dana, kako navode u novosadskim agencijama za nekretnine, došlo je do naglog porasta cena stanova za izdavanje.

Razlog je što su mnogi stanovi ostali prazni jer studenti tokom leta nisu želeli da plaćaju troškove zakupa, pa su vlasnici, da bi nadoknadili zakupnine i troškove održavanja stanova, cene podigli za skoro 20 odsto. One garsonjere koje su bile 130 evra sada su 150, pa čak i 160 evra, a one koje su bile 150 sad su 180 evra – kaže za „Alo!“ Milka Simić iz renomirane novosadske agencije.

U Nišu su najtraženiji stanovi u blizini Medicinskog fakulteta, kao i u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Cena garsonjere i jednosobnog stana je od 120 do 150 evra, dok se jednoiposoban i dvosoban mogu iznajmiti po ceni od 150 do 200 evra. U Kragujevcu su najtraženiji stanovi na tri lokacije – centar, Bubanj i Vašarište. Garsonjere i jednosobni stanovi se mogu iznajmiti po ceni od 100 do 120 evra, a jednoiposobni i dvosobni za oko 150 evra.

Konkurs za domove od 3. do 18. septembra

Konkurs za prijem brucoša u studentske domove trajaće od 3. do 18. septembra, a samo u prestonici za njih je opredeljeno više od hiljadu mesta. Cene smeštaja u objektima Ustanove „Studentski centar Beograd“, u zavisnosti od kategorije doma i kapaciteta soba, kreću se od 1.020 do 2.230 dinara.