SRAMOTA: Dok ih minuti dele od života i smrti, na rezultate analiza čekaju nedeljama!

Pacijenti oboleli od kancera u bolnicama širom Srbije na rezultate patohistološkog nalaza čekaju nedeljama, pa čak i mesecima. Stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvećih problema u našem zdravstvu, dok su pacijenti očajni.

Stručnjaci su saglasni da je nedopustivo što se nalaz koji u svetu bude gotov za nekoliko dana, a od ogromnog je značaja za pacijente sa malignim oboljenjima jer bez njega ne mogu početi sa hemoterapijom i zračenjem, čeka toliko dugo, prenose Naše novine.

– Svaka bolnica u Srbiji ima u proseku po jednog patologa, a potrebna su joj barem četiri. Onda se dođe do situacije da se nakupi mnogo materijala i taj jedan čovek jednostavno ne stiže da uradi nalaze. Pacijenti čekaju nedeljama, pa i mesecima da saznaju da li će im biti dijagnostifikovana najteža bolest – priča Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, za Naše novine.

On kaže da se situacija u budućnosti može samo pogoršavati i da se broj obolelih od karcinoma svakim danom povećava, a stanje sa brojem patologa je toliko loše da nam sad niko ne može pomoći.

Miloš Savićević, osnivač organizacije “Promoć obolelim od karcinoma”, kaže u izjavi za Naše novine da se toj organizaciji ljudi svakodnevno javljaju i žale kako teško podnose neizvesnost.

– Pacijenti koji dugo čekaju na rezultate nas svakodnevno zovu. Strahuju, prolaze kroz pakao, jer se boje da im se broj tumorskih ćelija svakim danom umnožava. Da možda gube dragoceno vreme. Potpuno ih razumem, i ja sam prošao kroz takvu situaciju i odlično znam koliko su tada dani dugi kao večnost – kaže Savićević.