SRAMOTA Ko sve radi u tužilaštvu: Promenila tri fakuleta, diplomirala posle 12 godina sa prosekom 6,04

Irena Španja postala je tužilac posle 12 godina studiranja sa prosečnom ocenom 6,04.

Irena Španja, sada tužilac u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a prethodno zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Prištini, a tokom studija imala je sve šestice, samo jednu sedmicu. Studirala je sedam godina. Prethodno je bila student Pravnog fakulteta u Beogradu, ali kako za pet godina nije stigla dalje od prve godine studija, od ovog fakulteta je odustala. Posle Beograda, a pre Prištine, prebacila se na Pravni fakultet u Kragujevcu, ali je i od njega brzo digla ruke.
Posle maratonskog studiranja, Irenu je dočekao zavidan uspon u karijeri. Godinu dana posle sticanja diplome, 2002. Irena dobija posao u Ministarstvu pravde.

– Radila je najpre u Odeljenju za međunarodnu saradnju u Novom Sadu.

Prebačena je u Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu, kao stručni saradnik. Već sledeće godine, kada je imala manje od godinu dana radnog staža, biva izabrana za zamenika novosadskog osnovnog javnog tužioca Zorana Jakovljevića – priča “Blicov” izvor iz Tužilaštva.

Tužiteljka Španja na toj poziciji dobija i krivičnu prijavu za krivično delo oduzimanje maloletnog lica, jer je bez znanja sad već bivšeg supruga odvela decu. Tada je bila pokrenuta potraga za njima, a policija ih je pronašla na Kopaoniku.

Osnovni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Jakovljević potvrdio je da je protiv Irene Španje pokrenuta krivična prijava, te da je on, zbog sukoba interesa, postupanje po toj krivičnoj prijavi prebacio na drugo tužilaštvo.

– Ona je bila zaposlena kod nas četiri godine, a od 1. januara ove godine prešla je u Beograd. O ispunjenosti uslova za mesto zamenika javnog tužioca ne bih govorio, jer se nisam ni pitao kada je ona izabrana. Ona je izabrana na Narodnoj skupštini, kao uostalom i svi drugi tužioci i zamenici. Krivičnu prijavu protiv nje za oduzimanje maloletnog lica podneo je njen suprug 21. febuara i ja sam, s obzirom na to da smo bili kolege, smatrao da je objektivnije da o njenom slučaju postupa neko drugo tužilaštvo. Ovlašćeno je Osnovno tužilaštvo u Zrenjaninu – rekao je novosadski javni tužilac Jakovljević.

Dokle se stiglo sa tim predmetom nismo uspeli da saznamo, jer nam iz zrenjaninskog tužilaštva nisu odgovorili. Međutim, kako saznajemo, o slučaju Irene Španje obavešteno je i Državno veće tužilaca, koje bi trebalo da raspravlja o eventualnim disciplinskim merama.

Odgovor tužiteljke Irene Španje
U tekstu objavljenom u „Blicu” 9. juna 2014. pod naslovom „Skandal – ko sve dobija posao u srpskom tužilaštvu”, objavljene su brojne neistine koje se tiču moje dece i mene. Zbog nasilja u porodici moj, još uvek zakoniti suprug, boravio je u pritvoru 2010. u trajanju od mesec dana.
Zbog kontinuiranog nasilja mog supruga, koje se nastavilo nakon mog preseljenja u Beograd 1. januara 2014, protiv istog sam 3. februara 2014. podnela prijavu zbog nasilja u porodici Gradskom centru za socijalni rad – Odeljenje Zvezdara.
Naš sin je punoletan, a maloletna kćerka je po rešenju suda meni privremeneo poverena, pa u mom boravku sa decom na Kopaoniku nema elemenata krivičnog dela za koje me u svom tekstu optužujete. Takođe Vam naglašavam da je moj suprug o mom boravku sa decom na Kopaoniku pre našeg odlaska bio obavešten.
Sa decom sam na Kopaoniku boravila tokom januara meseca ove godine zbog čega je jasno da su potpuno neistinite informacije da je prijava zbog oduzimanja dece protiv mene podneta 21. februara 2014.
Što se tiče navoda koji se odnose na detalje iz moje profesionalne biografije, kao neko ko obavlja javnu funkciju ne smeta mi iznošenje činjenica, ali način na koji ste to uradili dovodi do pogrešnog zaključka i obmanjivanja javnosti, s obzirom da sam radom u državnoj upravi, sudu i tužilaštvu, nakon sedam godina izabrana za zamenika osnovnog javnog tužioca ispunjavajući sve zakonom propisane uslove za izbor.

Bez kriterijuma za izbor tužilaca
– Za razliku od Visokog saveta sudstva, Državno veće tužilaštva nema nikakav kriterijum za izbor tužilaca. To i jeste jedan od gorućih problema u tužilaštvima u Srbiji. Ali, i po tom pitanju se otišlo korak napred pa je Državno veće tužilaštva 29. maja donelo odluku da se formira radno telo radi izrade nacrta kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata prilikom predlaganja i izbora za javno-tužilačku funkciju – rekla je Ivana Josifović iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Moja diploma nije falsifikat
Na pitanje koliko je godina ukupno studirala i da li je tačno da je studije završila sa ocenom 6,04, Irena Španja nije odgovorila već je počela da se brani kako ta diploma nije falsifikat: „Zašto me to pitate? Moja diploma nije falsifikat. Da, u Prištini sam završila. Studirala sam dugo jer sam dobila decu u to vreme. Sve je regularno i ne znam zašto se vodi hajka protiv mene. Za krivičnu prijavu odgovoran je moj bivši muž koji me uhodi i maltertira”, kratko je rekla Irena.