Sramota: Srpsko zdravstvo na poslednjem mestu u Evropi

Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga ocenjuje se zdravstveni sistem

Evropski zdravstveni potrošački indeks dodelio je zdravstvu u Srbiji 451 bod, od mogućih hiljadu. Primera radi, Holandija je dobila 870 bodova. Inače, najlošije smo ocenjeni dva puta za redom – 2012. i 2013. godine.

– Očigledno da to nismo ozbiljno shvatili, da nismo adekvatno radili na poboljšanju zdravstvene situacije u Srbiji – rekao je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prenosi “RTV Vojvodina”.

Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga ocenjuje se zdravstveni sistem.

Po mišljenju dr Draška Karađinovića, razlog za poslednje mesto u Evropi nisu finansije, jer kako je rekao – Srbija ulaže više novca u zdravstvo od Albanije, Rumunije i Bugarske koje su bolje ocenjene.

– Suština borbe protiv korupcije je borba protiv sistemske korupcije, jer “mala” korupcija je samo posledica ove sistemske – dodao je Karađinović.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da građani nisu prijavljivali korupciju, ali su se žalili na kol centre i liste čekanja.

– Jedna od šest kategorija koje se boduju je prevencija, moramo poraditi na prevenciji, kao i na kvalitetu i dostupnosti zdravstvenih usluga. Lošija je i situacija sa listama čekanja- naglasila je Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Prema oceni državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, upravo su liste čekanja, pored dopunskog rada i zapošljavanja segmenti korupcije.