Sramota: U celom Apatinu nema nijednog ginekologa

Žene, pa čak i trudnice u visokorizičnoj trudnoći iz Apatina primorane su da idu kod privatnog ginekologa jer u državnim ustanovama nema nijednog!

Koliko država vodi računa o zdravlju žena, natalitetu i prevenciji obolevanja od raka grlića materice, od kojeg u Srbiji svakog dana oboli četiri, a umre jedna žena, najbolje pokazuje primer opštine Apatin, gde u domu zdravlja nema nijednog ginekologa!

Nadležni iz apatinske bolnice pokušali su da problem „premoste” dovođenjem lekara iz druge opštine, ali kada je i ta doktorka otišla na godišnji odmor, više od 14.000 Apatinki ostalo je bez ginekologa.

– Strašno sam revoltirana jer zbog visokorizične trudnoće više vremena provodim u bolnici nego kod kuće. Prinuđena sam da plaćam privatne lekare jer je doktorka, koja dolazi tri puta nedeljno, otišla na odmor. I sa njom su gužve bile nepodnošljive, a sada u domu zdravlja nema nikog ko može da pregleda trudnice – ističe M. K. (28), koja je u poodmakloj trudnoći, dodajući da je taj problem najviše pogodio trudnice na održavanju trudnoće.

S druge strane, Branislav Raketić, direktor Doma zdravlja Apatin, pravdao se da je njihova ustanova imala dvoje specijalista ginekologije, ali je jedan lekar dao otkaz, dok je druga doktorka na porodiljskom i neće se vratiti na posao pre 2016. godine.

– Trenutno imamo jednog gostujućeg ginekologa, koji dolazi iz Odžaka. Njen rad plaća naša ustanova, iz sopstvenih prihoda. Ona nije dolazila na posao zbog godišnjeg odmora, ali je prošle nedelje počela da radi – navodi Raketić i dodaje da je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja.

– Dobili smo dozvolu da zaposlimo zamenu na dve godine, ali niko od lekara specijalista ne želi da dođe da radi na određeno jer svi već imaju stalno zaposlenje u drugim mestima. Čak i da dobijemo odobrenje da zaposlimo lekara za stalno, pitanje je da li bi neki ginekolog bio spreman da dođe u Apatin. Možda pod uslovom da mu dodelimo stan, ali tako nešto nije moguće – iskren je direktor Doma zdravlja Apatin.

Obavezan ginekolog na 6.500 žena

Uredbom o nacionalnom programu zdravstvene zaštite žena, dece i omladine, koju je država usvojila 2009. godine, propisano je da je zdravlje dece, omladine i žena tokom trudnoće, porođaja i materinstva jedan od prioriteta sistema zdravstvene zaštite. U istoj uredbi, između ostalog, piše i da je pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe propisano da jedan doktor medicine, specijalista ginekologije i akušerstva, i jedna ginekološko-akušerska sestra obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za 6.500 žena starijih od 15 godina.

Dok se ova zavrzlama ne reši, ako se ikada reši, žene iz Apatina, njih 14.000, moraće da se snalaze ako žele da obave bilo kakav ginekološki pregled, a dotle u Srbiji se svake godine registruje 1.400 žena obolelih od karcinoma grlića materice, od kojih 450 umre od posledica tog oboljenja, što nas kao državu stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi smrtnosti od pomenute bolesti.

Ministarstvo: Nedostaje nam 361 ginekolog!

U Ministarstvu zdravlja ističu da intenzivno razmatraju podatke neophodne za izradu kadrovskog plana kao mogućnost prevazilaženja problema nedostatka ginekologa.
– Prema podacima iz 142 doma zdravlja koji su se izjasnili da imaju manjak lekara, nedostaje ukupno 361 ginekolog. Ovaj problem će se razmatrati na sednici komisije Vlade Srbije – navode u ministarstvu i dodaju da je prošle nedelje održan sastanak sa 158 direktora svih domova zdravlja u vezi sa organizacijom primarne zdravstvene zaštite.