SRBI ĆE SE RADOVATI OD KRAJA OKTOBRA: Uplate ćemo dobijati i nedeljom i praznicima, pa čak i usred noći!

Građani Srbije, ove vesti će vas obradovati!

novac
pixabay.com

Od 22. oktobra plate će moći da nam ležu na račun i subotom i nedeljom, a novac koji nam kad zagusti uplate roditelji moći da nam legne i kasno uveče.

Narodna banka Srbije objavila je Odluku o opštim pravilima za izvršavanje instant transfera koja će da nam omogući obavljanje plaćanja 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, a troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama.

To znači da čuveno “plata u ponedeljak” odlazi u istoriju, jer će poslodavci moći svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac. Prepreka neće biti ni praznici.

Kada poslodavac izda nalog za uplatu, banka ima pet sekundi da ga obradi i da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta. Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

Iznos naknade neće smeti da bude veći od 0,2 odsto novčanog iznosa. Korist od novog sistema imaće i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.

Kako bi omogućila ovu opciju, NBS je kreirala i novu uplatnicu na kojoj se od sada nalazi i novi boksić sa oznakom “Hitno”!

Ova odluka ne primenjuje se na banku koja se pripaja drugoj banci, ako je banka kojoj se banka pripaja podnela Narodnoj banci Srbije uredan zahtev za davanje saglasnosti na to pripajanje, najkasnije do dana početka primene ove odluke.

Printskrin/Službeni glasnik