SRBI KOJE JE PUTIN ODLIKOVAO: Ovo su svi dobitnici značajnog priznanja “ORDEN PRIJATELJSTVA”

Vladimir Putin i Emir Kusturica
Kremlin.ru

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, do sada je dodelio "Ordene prijateljstva" nekolicini građana Srbije.

 

Među njima su ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ministar za inovacije Nenad Popović, reditelj Emir Kusturica i bivšo predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Ordenom prijateljstva” je poslednji odlikovan ministar inostranih poslova Ivica Dačić, a prvi Srbin koji je dobio ovaj orden je Nenad Popović, sadašnji ministar za inovacije.

Popovića je ruski predsednik odlikovao 2010. godine, a ovo visoko rusko državno odlikovanje mu je uručio tadašnji ambasador Rusije, Aleksandar Konuzin.

Nakon Popovića, “Orden prijateljstva” je dobio i srpski režiser, Emir Kusturica, koga je ruski predsednik odlikovao 2016. godine, a bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odlikovan ovim ordenom 2017.

U ruskoj tradiciji ordenje ima veliki značaj, a “Orden prijateljstva” se dodeljuje građanima Rusije, kao i građanima stranih država zbog posebnih zasluga u jačanju mira, prijateljstva, saradnje, međusobnog razumevanja među narodima i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

Izrađen je od srebra sa pozlatom u formi petokrake zvezde, u čijem centru se nalazi slika globusa, a na pozadini ordena se nalazi ugravirani natpis: “Mir i prijateljstvo”.