SRBI VIŠE VERUJU PAPIRU: “Nepoverenje građana u elektronske dokumente veliko”

Kafa
Pixabay.com

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da se zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju omogućava da elektronski dokumenti imaju istu snagu kao papirni. Napominje da je problem nepoverenje u elektronske dokumente i da mora da se radi na podizanju svesti građana i službenika.

 

Tatjana Matić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da ćemo elektronske dokumente moći da koristimo na isti način kao papirne.

– Ovo će imati direktan uticaj i na građane i na privredu i nakon ovog zakona su jako bitni zakoni iz nekih drugih oblasti – napominje Matićeva.

Kaže da je jedan od glavnih iskoraka ovog zakona to što će elektronski dokumenti imati istu pravnu snagu kao i papirni dokumenti.

– Ovaj zakon podrazumeva uvođenje novih usluga od poverenja i to znači da će se u narednom periodu, do šest meseci, utvrditi pružaoci uslaga od poverenja. Upotreba elektronskih dokumenata izaziva nevericu kod mnogih ljudi u verodostojnost tih dokumenta. Za sada svi više veruju papirnom dokumentu – kaže Matićeva.

Dodaje da je sledeći korak uspostavljanje pružaoca usluga od poverenja, odnosno firmi koje će se baviti integritetom tih elektronskih podataka.

– Sigurno da će sve biti brže i jeftinije, efikasnije. Mi smo sa nekim rešenjima otišli i korak dalje, shvatili smo šta opterećuje privredu i građane – objašnjava Tatjana Matić.

Kaže da je problem nepoverenje u elektronske dokumente i da mora da se radi na podizanju svesti građana i službenika.