Srbija će ostati bez mleka i govedine?

Ukoliko Srbija u najskorije vreme ne nabavi dovoljne količine tuberkulina, dijagnostičkog sredstva za ispitivanje goveda na tuberkulozu, doći će do nestašice goveđeg mesa i mleka, tvrdi izvor blizak Ministarstvu poljoprivrede, inače veterinarski stručnjak.

On navodi da je do nestašice tuberkulina došlo jer nisu na vreme nabavljene dovoljne količine, a bez redovnog i obaveznog ispitivanja goveda na tuberkulozu, stoka po zakonu, odnosno prema Programu mera zdravstvene zaštite životinja, ne sme da budu puštena u promet.

Veterinari, odnosno veterinarske stanice smeju da izdaju uverenje o zdravstvenom stanju životinja, samo ako je kod goveda sprovedena redovna tuberkulinizacija.

– Kod goveda se to radi jednom godišnje, prvi put u uzrastu od šest nedelja, zatim jednom godišnje, tako da životinje u toku cele godine dospevaju na tuberkulinizaciju. Grla kojima datumski istekne više od godinu dana od prethodnog testa, ne mogu na klanje, a njihovo mleko ne sme u promet – ističe naš sagovornik. Izvor „Alo!” dodaje da je Uprava za veterinu prosledila dopis veterinarskim institutima, s obaveštenjem da tuberkulina nema, ali da će ga nabaviti što pre.

– Problem je, međutim, u tome što nabavka ne može da se uradi još najmanje dva meseca, jer se ovo dijagnostičko sredstvo uvozi iz Češke, a ta zemlja izvozi ta sredstva u Rusiju i druge zemlje, pa je lista čekanja dugačka – objašnjava on. On dodaje da se goveda ispituju na tuberkulozu radi suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti, a zatim i da se infekcija ne bi prenosila sa životinja na ljude.

Zbog toga, kako ističe, postoje tačno predviđeni programi mera, koji se donose kako bi se svake godine vodila adekvatna ispitivanja i suzbijanja. Ono što, kako kaže, trenutno dodatno otežava situaciju, jeste činjenica da, u slučajevima kada veterinari na vreme ne urade zakonom propisana ispitivanja, u centralnoj bazi podataka automatski dolazi do zaključavanja gazdinstva.
– Gazdinstvo u kome nije sve sprovedeno po zakonu i zakonskom roku, zaključava se, odnosno, sva goveda se prebacuju automatski na „virtuelno gazdinstvo” i vlasnik uopšte ne može da dobije bilo kakve papire za svoja grla – ističe naš sagovornik i dodaje da u tom slučaju na teren izlazi veterinarski inspektor, koji utvrđuje ko je kriv za problem, vlasnik, koji nije ispitao grla, ili veterinarska stanica, koja nije uradila obavezno ispitivanje. Međutim, nejasno je ko je odgovoran i ko snosi posledice u slučajevima kada je problem stvorila država, koja nije na vreme obezbedila dijagnostička sredstva, piše “Alo”.

Ministarstvo bez odgovora
Do zaključenja broja, nadležni iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili na pitanje našeg lista o tome na koji način država planira da obezbedi nesmetani promet goveda prema klanicama i dalje u lanac ishrane, kao i promet mleka prema mlekarama, kada u zemlji vlada nestašica tuberkulina, pa je sve veći broj goveda koja nisu ispitana na tuberkulozu, te na pitanje zbog čega nisu na vreme obezbeđene dovoljne količine ovog dijagnostičkog sredstva, što je obaveza po Programu mera zdravstvene zaštite životinja. Javnost je ostala uskraćena za odgovor šta će se desiti sa gazdinstvima koja na vreme ne sprovedu ova ispitivanja i ko će od nadležnih odgovarati za nastalu nestašicu i eventualnu štetu.