Srbija osuđuje obaranje aviona i zalaže se za istragu, ali neće prihvatiti svaku ‘istinu’?

Dačić je za RTS izjavio da, kada je reč o poziciji Srbije između Istoka i Zapada nakon pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine i krize koja se produbila, nema novih zahteva da se Rusiji uvedu sankcije i da se spoljna politika Srbije usaglašava sa politikom Evropske unije.

– Srbiji niko nema prava da deli lekcije, posebno ne oni koji su doveli u pitanje naš suverenitet – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija se pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri, koji se odnose na Ukrajinu, tačnije na sankcije Rusiji, nije, kazao je on.

– Srbija nije deo procesa donošenja odluka, a onda se mi pitamo da li moramo ili ne moramo da se pridružimo odlukama – rekao je ministar i naglasio da je Srbija suverena zemlja koja brani teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne može da ga brani više nego što bi branila svoj teritorijalni integritet.

Dačić je naveo i da nam o tome ne mogu držati lekcije oni koji su doveli u pitanje naš suverenitet.

On je podsetio da Srbija najoštrije osuđuje obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine i da se zalaže za međunarodnu istragu koja će pronaći krivce za smrt 298 ljudi na letu MH17, ali je dodao: „Mi kao prijatelji Rusije ne možemo da podržimo svaku odluku, posebno kada se Rusija optužuje bez dokaza.”

On je ocenio i da se na udaru nalazi svako ko je za Južni tok.

– Ja sam tako jednog dana proruski, jednog dana proamerički – kaže Dačić