Srbija se okreće ‘germanskom bloku’? Vučić želi bliže odnose sa Austrijom

Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, zato što iz Austrije u Srbiju dolazi najveći broj investicija, a očekujemo da će ih biti još više, poručio je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, nakon razgovra sa saveznim kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da Srbija od austrijskih investitora hoće da uči kako da i mi imamo uspešnu privredu i investitore koji će da ulažu u Austriju.

– Siguran sam da taj preduzetnički duh u Srbiji ne može da umre – uveren je premijer.

Poručio je i da Srbija sa Austrijom želi i dobre političke odnose, iako je, kako je rekao, u razgovoru najviše reči bilo o ekonomiji i evropskom putu Srbije.

– Srbija će uraditi sve, iako smo suočeni sa dnevnim problemima, zbog kojih ponekad može da izgleda da odlažu ispunjavanje obaveza, ali, mi ćemo naše obaveze na evropskom putu da ispunjavamo – rekao je Vučić i dodao da je to nešto o čemu je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom nedavnog boravka u Berlinu.

Vučić je rekao i da je sa saveznim kancelarom Austrije razgovarao o poglavljima 23 i 24, istakavši da Srbija mnogo toga mora da promeni kada je u pitanju vladavina prava i pravna država.

– To je preduslov za bolju ekonomiju, dolazak većeg broja investitora. Mi moramo da budemo konkurentniji, bolji od ostalih u regionu da bismo privukli investitore – rekao je Vučić.

On je naglasio da je zahvalan austrijskom kancelaru, jer doživljava Srbiju kao važnog partnera na zapadnom Balkanu, navodeći da se “nikada nećemo libiti da iskoristimo poznanstvo i prijateljstvo i da pozovemo Austriju kad nam podrška bude potrebna.

Vučić je naglasio da će Srbija i dalje biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti regiona, i dodao da misli da je uloga Srbije u Evropi i zapadnom Balkanu veoma važna.

– Ne libim se da kažem da smo uvek spremni da saslusamo savete prijatelja – rekao je Vučić, ističući da Srbija vodi politiku u ime svojih građana, ali da bismo voleli kad bismo znali onoliko stvari koliko znaju austrijske kolege i kad bismo mogli to da primenimo.

Fajman je izjavio da će Austrija biti dobar i pouzdan partner Srbiji na putu ka EU, ali da ne može da kaže da li će Srbija biti članica Unije do 2020, a Vučić uzvratio da će Srbija uraditi sve što može na tom putu do 2019, a da je onda odluka na zemljama EU.

– Upoznat sam sa činjenicom da premijer Vučić ističe 2019. godinu i 2020. kao realne, ne znam koliko je to ostvarljivo, ima puno zadataka da bi se do toga došlo, ali mogu reći da će Austrija biti pozudan i dobar partner na tom putu – rekao je Fajman na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vučićem, upitan da li će Srbija u ovoj deceniji postati članica EU.

Vučić je objasnio da nikada nije lagao narod, niti je rekao da ćemo sigurno biti članica EU 2020, već da će Srbija ispuniti ono što je do nje i što može da uradi do 2019. godine, a da je onda na Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama da donesu odluku da li žele da nas prime u EU ili ne.

– To je jedan fer odnos, jer ja ne želim da stičem političke poene na neistinama ili poluistinama. Narodu kažemo šta jeste. Od nas zavisi kako ćemo da uredimo našu zemlju. Ovo što radimo, ne radimo zbog EU, već svojih građana, a ako EU bude smatrala da smo dobro uradili posao – hvala vam, a ako budete imali neke druge političke probleme u tom trenutku, to je stvar o kojoj Srbija ne odlučuje – rekao je Vučić.

On je istakao da bi Srbija volela da bude do 2020. godine u EU, i da smatra da to pre svega zavisi od reformi u Srbiji, trpeljivosti, strpljenja i marljivosti našeg naroda, dok će na kraju odluka biti na zemljama članicama EU.