Srbija uvodi eutanaziju?

Eutanazija ili ubistvo iz milosrđa moglo bi da bude legalizovano u Srbiji do kraja 2015. godine.

Prednacrt građanskog zakonika, koji bi krajem sledeće godine trebalo da se nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije, u članu 87 predviđa pravo neizlečivim bolesnicima „na dobrovoljni i saglasni prekid života”, prenosi Informer.

Za njegovo usvajanje će biti potrebno da ga odobri Vlada Srbije, a na kraju i narodni poslanici.

Kako prenose Naše novine, ukoliko bude izglasan, najtežim bolesnicima, kojima po medicinskih stručnjaka nema pomoći, lekari će veštački moći da oduzmu život.

Dok jedni podržavaju ovi instituciju, drugi su protiv nje.

– Moj stav je krajnje pozitiv i smatram da takjo nešto treba da se dogodi. Ipak, ovde imate sukob dva ljudska prava: pravo na život i pravo na zabranu nečovečnog postupanja, mučenja. Kad je reč o odluci koga treba eutanazirati, neophodno je da postoji saglasnost te osobe i konzilijuma lekara i stručnh lica – rekao je advokat Vojin Biljić za Naše novine.

Sa druge strane, direktor Lekarske komore Srbije Dragan Delić izjavio je za Informer, „da bi voleo da vidi ko će da ga natera da ubije čoveka, pa makar i iz milosrđa.”

– Moj posao je da se borim za život pacijenta do poslednjeg trenutka i to radim 30 godina, i radiću i ubuduće. Samim tim o eutanaziji i ne razmišljam – rekao je Delić za Informer.

Iz Ministarstva pravde rekli su za Kurir da će o usvajanju zakona o eutanaziji biti odlučeno na javnoj raspravi i dodaju da bi zloupotreba prava na eutanaziju radi sticanja neosnovane materijalne ili druge koristi bila osnov za krivičnu odgovornost.loading...