Srpski matematički genije ogorčen na državu: ‘Jedva čekam da odem i više se nikada ne vratim!’

Luka Bojović, osamnaestogodišnji učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, jedini je iz Srbije i sa Balkana primljen na Fakultet za inženjerstvo na Univerzitetu Kembridž. Međutim, njegov odlazak u Englesku je doveden u pitanje. Naime, Luka je od ministra Srđana Verbića lično dobio garancije da će mu Ministarstvo prosvete finansjski pomoći da iskoristi ovu priliku, a onda se nije čak udostojio da mu odgovori na mejl!

Luki Bojoviću, jednom od najtaletovanijih učenika Matematičke gimnazije potrebno je 130 hiljada evra da bi nastavio svoje školovanje, ali on taj novac nema., pišu ‘Naše novine’.

Ministar prosvete Srđan Verbić mu je obećao pomoć, a onda ga je, kako kaže ovaj mladić, zaboravio.

Luka je jedan od najvećih talenata za fiziku u našoj zemlji i već godinama se sprema za odlazak na Kembridž. Zahvaljujući ljudima dobre volje uspeo je da sakupi 110 hiljada evra, međutim, fali mu još 20.

Supruga predsednika Srbije, Dragica NIkolić je pre dvadeset dana organizovala prijem za talentovane učenike. Baš na tom prijemu Luki je ministar Verbić obećao pomoć.

– Prišao sam mu i objasnio kako mi nedostaje 20 hiljada evra. Rekao mi je, gledajući me u oči: „Dobro, pošalji mejl ministarstvu, ne brini, to će biti u redu” – pričpa Luka za ovaj beogradski list.

Srđan Verbić obećao, pa ‘ispalio’ (FOTO: Beta)

Verbić je Luku uverio da se mejlovi redovno proveravaju, pa je mladić, kako sam kaže, pisao ministarstvu iste večeri.

– Do dana današnjeg nisam dobio niakkav odgovor – istakao je Luka.

On napominje i da nije očekivao pomoć od države, već da je najveći deo potrebne sume sam prikupio.

– Kada sam prikupio gotovo 90 odsto sredstava , odlučio sam da se obratim za pomoć ministru prosvete, kome sam rekao da bih se Srbiji odužio tako što bih se napismeno obavezao da se nakon završenog fakulteta vratim u zemlju –kaže ovaj razočarani mladić.

On kaže da je sada ogorčen i na ministra i na državu, zog čega jedva čeka da je napusti. Dodaje da se nikada neće vratiti iako u početku nije tako nameravao.

Ministarstvo: Ministar nije dao obećanje

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehniološkog razvoja tvrde za Naše novine da ministar Srđan Verbić nije dao Luki Bojoviću ovakvo obećanje. „Ministarstvo finansira učešće učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima znanja, na kojima je učestvovao i Luka Bojović,preko Fonda za mlade talente finansira i studije mladih talenata u inostranstvu.