Šta će biti sa polugodištem? Prosvetari u ponedeljak izlaze na ulice!

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata najavili da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u ponedeljak, 22. decembra biti organizovana celodnevna obustava nastave i protest u Beogradu i drugim gradovima.

Prosvetari u ponedeljak izlaze na ulice! Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock
– Protest u Beogradu će početi u podne ili 12.30 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a zatim će uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete – rečeno je u Beogradu na konferenciji za novinare predstavnika četiri reprezentativna sindikata.

Predsednik radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da će do tada štrajk biti nastavljen u zakonskim okvirima, odnosno održavanjem skraćenih časova.

– Što se tiče dalje – imamo potpunu obustavu rada, imamo da ne zaključimo ocene. Ukoliko vlada odugovlaći i Ministarstvo prosvete…mi ćemo pribeći i potpunoj obustavi rada i da ne ocenimo učenike za prvo polugodište, pa ćemo da vidimo da li ćemo da krenemo u drugo polugodište – kazao je Brajković.

Na pitanje novinara da li će u Vojvodini biti zaključene ocene, s obzirom da se tamo školska godina završava u utorak, 23. decembra, rečeno je da profesor daje predlog ocene za aključivanje pred učenicima, a da konačan sud daje odeljensko veće.

– Ovoga puta ćemo morati da prepustimo onima koji o tome odlučuju da odluće posle ponedeljka. Ja sam razumela da se u Vojvodini školska godina završava, a da su odeljenska veća u ponedeljak i utorak, tako da ćemo do ponedeljka pratiti situaciju i biti na vezi – kazala Jasna Jaković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

Štrajk prosvetnih radnika ulazi u šestu nedelju, a nastavak štrajka zavisiće od odgovara nadležnih ministarstva, rečeno je na konferenciji za novinare.