Šta su to dogovorili Dačić i Gašić?! Evo šta znači sporazum Srbije i NATO-a

NATO vojnici ubuduće bi trebalo da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju i budu „zaštićeni" posebnim statusom. Njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji.

 

IPAP, između ostalog, podrazumeva potpisivanje tzv. SOFA sporazuma (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok su u Srbiji i pristup vojnim objektima, pišu Novosti.

Srbija se, takođe, obavezala i da regionalni centar za obuku „Jug”, kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

Kako pišu Novosti, posebno je intrigantna obavezna stavka o saradnji sa NATO na polju javne diplomatije, ali to, kako tvrde sagovornici, ne znači da Srbija treba „slepo” da sledi NATO vojnu doktrinu, akcije i spoljnu i bezbednosnu politiku, već da sarađuje na podizanju svesti o NATO standardima, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir i promociji regionalne stabilnosti.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je boravio u Briselu u sedištu NATO sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem prošle nedelje, rekao je da podizanje saradnje sa NATO na najviši politički nivo ni na koji način ne obavezuje Srbiju da postane članica, niti dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost:

– Ovo je najdalji korak koji će Srbija učiniti ka NATO – poručio je Dačić.

Da je učešće u PzM optimalan okvir za ostvarivanje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta Srbije, uz zadržavanje vojne neutralnosti, poručuje za Novosti i ministar Gašić.

– IPAP predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredeljena za članstvo u NATO. Razvijamo saradnju sa Alijansom u okviru PzM i time doprinosimo dostizanju interoperabilnosti u Vojsci Srbije, izgradnji vojnih kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti – rekao je Gašić.

Ni za vojnog analitičara Aleksandra Radića obaveze iz IPAP nisu sporne. On kaže da nije sporna čak ni ona obaveza da se NATO vojnicima obezbede slobodno kretanje i specijalan status.

– U tim sporazumima nema nikakve misterije i oni služe da se uproste carinske i granične procedure, kao i uslovi tranzita kroz Srbiju, kada, recimo, strani vojnici dolaze ovamo na zajedničku vojnu vežbu ili nekim drugim povodom. Kada s nekom državom potpišemo ovakav sporazum, onda istovetna prava imaju i naši vojnici u toj zemlji – naveo je Radić.