Stefanović: Još dve osobe se vode kao nestale u poplavama

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se još dve osobe vode kao nestale posle poplava koje su zadesile Srbiju.

Reč je o Vukosavi Obradović i Spomenki Marković, naveo je Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, gde je podneo Informaciju o radu MUP u 2014. godini.

Tokom debate o toj informaciji, Stefanović je, odgovarajući na pitanja šefa poslaničke grupe NDS Marka Đurišića, istakao da je broj nastaradalih ostao isti.

Đurišića je interesovalo i dokle se stiglo sa istragom u vezi sa obaranjem sajtova Peščanika i dnevnog lista Kurir, a minstar je odgovorio da je, kada je reč o prvom, zatražena pomooć iz inostranstva, jer je utvrđeno da je taj sajt napadnut van zemlje.

Stefanović je precizirao da se Srbija za pomoć obratila Rusiji, Kanadi, Japanu i drugim zemljama i da su neke informacije već pristigle, da se obrađuju, ali da su potrebni i sudski nalozi da bi se taj posao do kraja uradio.

– Sajt Kurira je napadnut iz Hrvatske, to smo utvrdili, zbog nekih tekstova u vezi sa nastupom hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu, imamo osnovane sumnje koja su to lica učinila, ali je pitanje da li ćemo imati dovoljno dokaza za njihovo procesuiranje – odgovorio je Stefanović.

Govoreći o popunjenosti policijskih urpava, ministar je rekao da će uskoro u Novi Pazar biti upućeno 70 pripadnika policije, koji 18. jula završavaju srednju policijsku školu, dok će njih 200 biti upućeno u Novi Sad.

Poslanika SPO Žiku Gojkovića interesovalo je stanje vozila i tehničke opremljenosti Sektora za vanredne operacije.

Stefanović je rekao da je u toj oblasti stanje prilično loše, da su neki helikopteri stari koliko i on, a neka vatrogasna vozila kao njegov otac.

– U narednih 50 godina možemo očekivati sve više poplava i požara, moramo uložiti u prevenciju, jer se ona ispalti – na svaki evro uoložen u prevenciju sprečićemo sedam evra štete – preczirao je ministar Stefanović.

Predstavljajući poslaniciama Informaciju o radu MUP, ministar je rekao da je ukupan kriminal na teritoriji Srbije smanjen za 22 odsto od aprila do juna, a da se najveći broj krivičnih dela izvrši u Beogradu.

On je dodao da se u glavnom gradu izvrši 45 do 60 odsto ukupnih kriminalnih dela.

U 2014. godini je, kako je dodao, preduzet niz koraka da se smanji kriminalitet, a naveo je da je otkriveno pet organizovanih kriminalnih grupa, sa ukupno 48 članova, i to tri grupe koje su se bavile finansijskim kriminalom, i dve narko grupe.