Stanari naselja "Stepa Stepanović" organizovali su protestnu šetnju Voždovačkim kružnim putem u pravcu Trošarine.

Oni su blokirali saobraćaj kako bi ukazali na nezadovoljstvo zbog izgradnje benzinske pumpe u tom naselju, prenose beogradski mediji.

Protest je završen oko 14 časova i saobraćaj je potom normalizovan. Ranije je najavljeno da će okupljeni šetati kroz ulicu Save Maškovića do raskrsnice sa Bulevarom oslobođenja.

Stanari su se na protest odlučili jer Građevinska direkcija Srbije ne odustaje od izgradnje benzinske pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas i skladištem gasa u centralnom delu naselja, uprkos odluci Ministarstva građevine kojom je ovaj objekat ukinut još 2013. godine.

Predstavnik stanara, Zoran Božanić je rekao da su pismo kojim to zahtevaju, predali na obližnjoj Gaspromovoj pumpi, nadajući se da će NIS odustati od izgradnje pume s pretakalištem za tečni naftni gas i skladištem plinskih boca, usred njihovog naselja, što po propisima ne bi trebalo da može.

Božanić je dodao da je na tom mestu planirana izgradnja multifunkcionalnog objekta sa domom zdravlja i pijacom.

NIS je kako je dodao, jedina kompanija koja je odlučila da gradi pumpu protiv interesa stanara naselja i uprkos dopisima koji su mu poslati od 2013. godine.

Ministarstvo gradjevinarstva Srbije je, rekao je Božanić, 2013. godine donelo odluku da pumpa ne bude u naselju, ali je ipak počela priprema za njenu izgradnju.

Stanari traže i dalje dijalog s predstavnicima vlasti da se reše i drugi problemi u naselju, poput higijene i najavljuju da će sledeće subote, ukoliko do dijaloga sa nadležnim ne dodje, protestovati ispred zgrade Vlade Srbije, koja je investitor naselja i blokirati Nemanjinu i okolne ulice– rekao je Božanić.

Protiv plana izgradnje, stanari se bore od 2013. godine, i nedavno su sprečili buldožere da rade na parceli predviđenoj za pretaklište derivata. Oni najavljuju i protest za sledeću subotu kada će blokirati Nemanjinu ulicu kao i okolne oko zgrade Vlade Srbije.

Ukoliko se inertnost odgovornih nastavi, građani su uz pomoć Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, već prijavili za subotu 25. marta blokadu Nemanjine ulice i ostalih okolnih ulica oko zgrade Vlade Srbije. Dalji protesti, od 27. marta, biće sve radikalniji– navedeno je u saopštenju organizatora protesta.