Stigao je i do nas: Nišlijka zaražena virusom Zapadnog Nila

Ako putujete u Grčku ili Tursku, evo uputstva kako da se zaštitite!

Četri osobe u Nišu imaju simprome virusa Zapadnog Nila, ali je samo kod jedne žene, koja je letovala u Grčkoj, analizom potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Druge dve osobe su u dobrom zdravstvenom stanju, dok su nalize krvnog seruma četvrtog poslate su na Institut za imunologiju i virusologiju “Torlak”.

Od ukupnog broja onih koje ubodu zaraženi komarci, više od 90 odsto neće imati nikakve kliničke znake, kaže v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niša dr Branislav Tiodorović i dodaje da treba biti oprezan, ali da nema potrebe za panikom.

– Kod većine onih koji imaju ubod neće se pojaviti znaci virusa, osetiće nešto “neubedljivo” i proći će tako. Samo 7 do 8 odsto njih dobije kliničku sliku koju sam opisao, a svega 1 do 2 odsto njih ima težu kliničku sliku – objašnjava dr Tiodorović.

Simptomi groznice Zapadnog Nila su temperatura, glavobolja, malaksalost, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima koji karakterišu i mnoge druge zarazne bolesti. Treba javiti lekaru koji će zatim proceniti da li da pacijenta uputi na infektivnu kliniku.

Težu kliničku sliku uglavnom dobiju hronični bolesnici zbog oslabljenog imuniog sistema, a karakterišu je jake glavobolje izazvane meningitisom, odnosno zapaljenjem moždanica ili encefalitisom, zapaljenjem mozga, kardio-vaskularne smetnje ili smetnje sa vidom i disanjem.

Šetačima se savetuje da ujutru i predveče izbegavaju delove pored reka. Svima koji idu na odmor u Tursku ili Grčku, preporučuje se da u tim delovima dana šetaju u odeći sa dugim nogavicama ili rukavima ili, u suprotnom, obavezno koriste zaštitne kreme protiv komaraca.

Dr Todorović apeluje na građane i da u svojim dvorištima ne dozvole da se zadržavaju barice ili da ostaje voda u saksiijama i skreće pažnju na to da će naredna nedelja biti idealna za razvoj larvi, prenose agencije.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda ima zadatak da na različitim lokacijama u gradu analizira jesu li komarci zaraženi ovim virusom. Rezultata od provera ove sezone još uvek nema.