Više od 70.000 osmaka danas je od 9 do 11 polagalo završni test iz matematike. I dok je mnogo učenika juče napustilo salu za polaganje posle sat vremena, danas je većina njih ostala do kraja.

Đaci OŠ “Vlada Aksentijević” sa kojima je “Blic” razgovarao zadovoljni su jer današnji test nije imao puno zadataka iz geometrije.

Prvo pitanje je bilo prelako. Trebalo je da zaokružimo kako se ciframa piše broj koji su oni nama dali slovima. Bio je lak i zadatak gde se tražilo da napišemo koliko koštaju četiri kugle sladoleda, a na grafikonu smo mogli da vidimo koje su cene za dve i tri kugle – prepričavaju osmaci.

Oni su većinom znali i da zamene simbole petocifrenog broja odgovarajućim ciframa kako bi on bio deljiv sa dva i devet. Problem nisu bili ni izrazi, izračunavanje širine zastave, računanje zapremine olovke…

“LAKŠI OD PROBNOG”: Završen je test iz SRPSKOG JEZIKA za male maturante, OVO SU REZULTATI!

Međutim, pitanja 17, 18, 19. i 20. su većini bila problematična.

U jednom se tražilo da izračunamo zapreminu tela koje je sastavljeno od četiri kocke, a definitivno najteži je bio da izračunamo cenu prstena određene gramaže. Dobili smo podatke o tome koliki procenat ovog prstena čini zlato, koliko srebro, a koliko platina i koje su njihove cene za 30 grama. Onda nam je rečeno kolika je zarada zlatara i kako se formira cena prstena – objašnjavaju đaci u čudu i priznaju da većina njih nije znala odgovor na ovo pitanje.

Ovo su rezultati testa iz matematike: