STIGLE NOVE KAZNE ZA VOZAČE: Od danas 10.000 DINARA ZA POJAS, a evo koji PREKRŠAJI VAS VODE PRAVO U ZATVOR

Policajac Saobraćajac
Beta

Od danas stupaju na snagu izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Za vozače će to značiti mnogo više pažnje, jer su mnoge kazne pooštrene, a zbog nekih će se ići i pravo u zatvor.

 

Veće kazne za prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog i nenošenje zaštitne kacige za motocikliste.

– Nekorišćenje sigurnosnog pojasa umesto sadašnjih pet biće deset hiljada dinara, mobilni takođe, nenošenje kacige takođe, a kod upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola granica je upravo snižena na 0, 20 – kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Saobraćajne policije.

Stručnjaci kažu da represija, odnosno pooštravanje kazni daju najbrže rezultate kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

– Vezivanje pojaseva na prednjem sedištu smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 50 procenata, na prednjim i zadnjim zajedno do 75 procenata, ajde da pogledamo sve koji su stradali, a nisu imali pojas i da to umanjimo – ocenio je Milan Božović, saobraćajni stručnjak.

Iz saobraćajne policije najavljuju pojačano alkotestiranje vozača, kao i brojnije kontrole u saobraćaju.

Neke kazne su i smanjene, kao što su isticanje registracije ili saobraćajne dozvole.

Međutim, neke će nesavesne vozače odvesti pravo iza rešetaka. Prema novim izmenama zakona neće se svi prekršaji novčano kažnjavati. Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolaska kroz crveno za manje od 10 minuta, vožnja sa dva ili više promila alkohola u krvi ići će se u zatvor od 30 do 60 dana.loading...