Stiven Hoking dao odgovore na 8 NAJVAŽNIJIH pitanja o životu

Stiven Hoking
NASA

Čuveni fizičar Stiven Hoking juče je proslavio 75. rođendan. Iako je fizički potpuno bespomoćan, njegov briljantni um radi punom parom.

 

Jedan od najvećih naučnika svih vremena oboleo je od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neizlečive bolesti centralnog nervnog sistema. Zahvaljujući ambiciji i oštrom umu daleko je dogurao. Više od 30 godina bio je šef čuvene katedre za matematiku u Kembridžu.

 
Stručnjake je oduševio svojim teorijama o poreklu kosmosa i monstruoznim crnim rupama. “Želim do kraja da shvatim univerzum”, izjavio je. “Želim da znam zašto je takav kakav jeste i zašto uopšte postoji”. Među laicima je popularan zahvaljujući knjizi “Kratka istorija vremena”, ali i izjavama o budućnosti čovečanstva.

Dolazak vanzemaljaca

“U mojoj predstavi vanzemaljci žive u džinovskim svemirskim brodovima zato što su potrošili resurse na svojoj planeti. Ti napredni vanzemaljci mogli bi da putuju kao nomadi, osvajaju i naseljavaju nepoznate planete. Ukoliko nas jednog dana posete, to će verovatno biti kao iskrcavanje Kristifora Kolumba u Americi. Kao što je poznato, to se nije dobro završilo za američke prastanovnike.”

(Telegraf, 2010)

Smisao života

“Pokušajte da date smisao stvarima koje vidite i zapitajte se iz čega se sastoji univerzum. Ma koliko vam život ponekad delovao težak, uvek postoji nešto što možete da radite i u čemu možete da budete uspešni. Važno je da nikad ne odustanete. I zapamtite: gledajte u zvezde, a ne u sopstvena stopala.”

(Predavanje studentima Univerziteta u Kembridžu 2016)

Odnos prema depresiji

“Poruka ovog predavanja je da crne rupe nisu toliko crne kao što se veruje. One nisu, kao što se nekada pretpostavljalo, zatvori iz kojih nema bekstva. Iz crne rupe može da se izađe – bilo istim putem nazad, a možda i ulaskom u drugi univerzum. Prema tome, ako se osećate kao da ste uhvaćeni u crnu rupu: ne predajte se – izlaz postoji.”

(Predavanje u Bi-bi-sijevom dokumentarnom filmu, 2016)

Najveće opasnosti za čovečanstvo

“Suočavamo se s mnoštvom opasnosti: nuklearni rat, globalno otopljavanje i genetski izmenjeni virusi.”

(Intervju Radio Tajmsu, 2016)

Samoistrebljenje čovečanstva

“Čini se da je veoma mala verovatnoća da će se neke određene godine dogoditi katastrofa na Zemlji. Međutim, gotovo da je sigurno da će se u narednih hiljadu ili deset hiljada godina desiti katastrofa. Do tada bi trebalo da smo već rasprostranjeni u svemiru i na drugim nebeskim telima tako da katastrofa na Zemlji ne bi trebalo da znači i kraj čovečanstva.”

(Intervju Radio Tajmsu, 2016)

Suština inteligencije

“Inteligencija je sposobnost da se prilagodimo promenama.”

(Predavanje na Univerzitetu Oksford)

Ograničeni resursi na Zemlji

“Svojom pohlepom i glupošću jednoga dana ćemo sami sebe istrebiti.”

(Intervju Si-en-enu, 2010)

O životu s bolešću

“Već 49 godina živim sa svešću o tome da mogu da umrem pre vremena. Ne bojim se smrti, ali ne žurim da umrem.”