Studenti ispaštaju: Veće školarine na fakultetima zbog solidarnog poreza

Desetak fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražilo je veće školarine, u proseku za 10 odsto, između ostalog i zbog uvođenja solidarnog poreza.

Student prorektor Miloš Obradović kaže da odluka Senata Univerziteta u Beogradu nije prijatna i da svake godine imaju isti problem. Ako uzmemo u obzir da svake godine raste školarina za deset procenata, to je ogroman udar po džepu studenata – kaže Obradov

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović kaže da je fakultet do sada mogao da pokriva udžbenike za samofinansirajuće studente i da više neće biti u stanju da im plaća knjige.

– To je do sada fakultet mogao da pokriva, jer su naši profesori sve svoje udžbenike izdavali u okviru izdavačke kuće fakulteta. Posle uvođenja takozvanog solidarnog poreza, jedan broj autora počeo je da odlazi u druge izdavačke kuće i da svoje udžbenike daje privatnim izdavačima – tvrdi Avramović.

Dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević rekao je da ovaj fakultet nije povećavao školarinu 10 godina. Sada je predlog da se poveća sa 60.000 na 66.000 dinara.

– To je ogroman novac za neku porodicu, ali jednostavno smo na to prinuđeni – rekao je Milovančević.

Prema njegovim rečima, nijedan dinar od samofinansirajućih studenata, a nema ih mnogo, ne ide nikome od profesora u džepove, isključivo se koristi za podizanje standarda učenja i kvaliteta rada u laboratorijama i računarskim salama.

Inače, na osnovnim akademskim studijama na nivou UB upisna kvota je oko 14.500 brucoša, od čega oko 9.500 budžetskih mesta.

Fakulteti koji povećavaju školarinu su Mašinski, Pravni, Hemijski, Rudarsko – geološki, Učiteljski, Fakultet za fizičku hemiju, FON, Farmaceutski, Biološko, Pravoslavni – bogoslovski i Matematički.

 loading...