Suđenje Šariću odloženo zbog štrajka advokata

Advokati u Srbiji od sutra stupaju u trodnevni štrajk zbog odluke Ministarstva finansija o povećanju poreza.

Odluci o potpunoj obustavi rada svih advokata u zemlji, prethodio je petodnevni štrajk advokata u Beogradu koji je počeo 18. juna.

– Mi smo peti dan u štrajku i zovemo na razgovor one koji su nadležni, ali nema nema nikakog odjeka u držanim organima, ne znam koji je razlog za to, vrlo čudnovato – rekao je za agenciju Beta predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

On je naveo da je odlukom Ministarstva finansija, advokatima koji plaćaju paušalni porez, ta obaveza povećana od 100 do 300 odsto.

– Mi se ne čudimo što postoji ta razlika, jer se uzimaju različiti kriterijumi u obzir, ali je skok u odnosu na prošlogodišnji nenormalan, egzistencija prosečnog advokata je dovedena u pitanje -istakao je Šoškić.

On je kazao da su nadležnima ponudili da se zadrži nivo paušalnih poreza na prošlogodišnjem nivou, i da se za ovu godinu pronađe rešenje koje će, kako je istako, zadovoljiti i advokate i državu.

Šoškić je naveo da je Skupština Advokatske komore Srbije, ukoliko se do kraja nedelje ne postigne rešenje, donela odluku da od 1. septembra započnu potpunu obustavu rada.

U Ministarstvu finansija ranije su demantovali navode advokata, i istakli da je porez povećan za 46 odsto. U tom Ministarstvu danas nisu mogli da potvrde da li će biti sastanka sa predstavnicima advokata.

Zbog štrajka advokata u Beogradu se nisu održavala suđenja, jedini izuzetak su bili predmeti u kojima bi rok za izjavljivanje pravnog leka isticao u toku trajanja obustave rada.

Štrajk odlaže suđenje Šariću

Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje 22 miliona evra “kokainskog” novca u Srbiji odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 30. jul, zbog štrajka beogradskih advokata. Šariću i ostalima se u ovim postupku sudi zbog optužbi da je ulaganjem u legalne finansijske tokove, privatizaciju i kupovinu poljoprivrednih dobara prao “kokainski novac”.