Decenijama unazad se na svadbama u Srbiji nose pokloni kao što je bela tehnika, trpezarijski pribor ili umetnine. Ipak, poslednjih gdina je najpopularnija koverta koja se na svadbama u Srbiji poklanja u preko 90 odsto slučajeva.

 

Čak 41 odsto ispitanika doživljava stres zbog tuđe svadbe, jer ona znači dodatni trošak, dok 87 odsto ispitanika više para nose na venčanje rodbine nego prijatelja, podaci su ankete lista “Blic” .

– Pravili smo svadbu za 200 zvanica u elitnom beogradskom restoranu i bili smo ubeđeni da ćemo je isplatiti od koverti. Svima smo naglasili da će nam novac najviše značiti. Međutim, kada se veselje završilo i počelo prebrojavanje, supruga i ja smo shvatili da nam fali 2.000 evra da bismo pokrili sve. Bukvalno sam morao da pozajmim pare sledeći dan – priča Bojan M. koji je precenio finansijsku situaciju svojih gostiju.

 
Ima i onih kojima se svadba isplatila, pa su tako za višak mogli da odu i na medeni mesec. Oni su verovatno pozvali više rodbine, jer je Blicova anketa pokazala da čak 87 posto ispitanika pazi da rodbini odnese više novca nego prijateljima. 

Tek dva odsto ispitanika na svadbu nosi neko umetničko delo. Trećina navodi da u kovertu spusti bar po 50 evra po članu porodice koji ide na svadbu, dok 22 odsto nosi 50 evra bez obzira koliko njih išlo. Tek dva odsto srećnika su u mogućnosti da u kovertu spuste ljubičastu novčanicu od 500 evra.

Iako ovo zvuči veoma galantno, postoji i druga strana medalje, a to je da se 41 odsto ispitanika preznojava kada dobije pozivnicu za svadbu, jer to znači dodatan trošak. Sa druge strane, 40 odsto ispitanika se ne opterećuje – daju koliko mogu i obuku ono što već imaju.loading...