Svaka pomoć dobro došla: Katolička crkva dodeliće milion evra ugroženima

'Katolička crkva je na poziv Vlade Srbije preko organizacije Karitas urgoženima poplavama dodelila pomoć u vrednosti većoj od 20.000 evra, a ukupna vrednost planirane pomoći je između 850.000 evra i milion evra', izjavio je danas beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

– Karitas je prisutan na terenu od prvih sati krize, posebno u Valjevu i Šapcu, gde je 10 dana i noći pripremao sendviče za volontere koji su radili na utvrdjivanju obale Save – rekao je Hočevar na konferenciji za novinare u Beogradskoj nadbiskupiji.

Istakao je da Karitas realizuje projekat vredan oko 850.000 evra, namenjen ugroženim porodicama u Šapcu, Valjevu, Ubu, Krupnju i Obrenovcu, gde će pomoć dobiti ukupno 5.000 porodica u paketima hrane i higijenskih sredstava, koji sadrže i osam litara dezinfekcionih sredstava.

– Karitas će svakoj od tih opština uputiti po 85 tona stočne hrane, odnosno ukupno 340 tona hrane za krave, svinje i živinu. Karitas distribuira humanitarnu pomoć, oko 65 tona hrane i higijenskih sredstava, u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Lazarevcu, čija je vrednost 100.000 evra, a sledeće nedelje počeće dodela humanitarne pomoći u Svilajncu, Jagodini i Kraljevu – rekao je Hočevar.

Nadbiskup je dodao da se očekuje još 10 šlepera humanitarne pomoći.

Hočevar je podsetio da je Karitas međunarodna mreža sa 180 zemalja članica, koja ima ogromno iskustvo u vanrednim situacijama, a deluje tako što pomoć daje direktno ugroženim porodicama i ne dostavlja je centrima za pomoć.

– Posle urgentnog projekta, Karitas planira realizaciju rehabilitacionog projekta, namenjenog najugroženijim porodicama, koji će trajati između šest i devet meseci – rekao je Hočevar.

Apostolski nuncije u Srbiji, monsinjor Orlando Antonini, rekao je da je papa Franja dva puta pomenuo ugrožene poplavama na Balkanu, i odredio 50.000 evra, a pozvao je na solidarnost i celu medjunarodnu zajednicu.

– Kao što je rekao sveti Pavle, vera bez dela i milosrđa je mrtva vera – rekao je Antonini, ambasador Vatikana u Srbiji.

Antonini je naveo da će obavestiti Vladu Srbije kada bude prikupljena sva pomoć.

Antonini je najavio da će krajem meseca Srbiju posetiti i sekretar za odnose sa državama, odnosno ministar spoljnih poslova Vatikana, nadbiskup Dominik Mamberti, i da će to biti prilika za razgovor o odnosima Srbije i Vatikana i o Kosovu, a biće potpisan i sporazum o kulturnoj saradnji.

Predstavnik austrijskog Karitasa Kristof Švajfer rekao je da je autstrijski narod bio veoma pogodjen nevoljama izazvanim poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i da je stotine ljudi odmah pitalo kako da pomogne.

– Jedan od razloga za toliko interesovanje je veliki broj iseljenika iz tih država koji živi u Austriji, a drugi je što su Austrijanci osetili da se katastrofa dogodila njihovim komšijama i da bi trebalo da se ponašaju kao dobri susedi – rekao je Švajfer.

Istakao je da se pomoć distribuira i u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da kada je reč o pomoći ne sme biti verskih razlika.