Svakom cirkusu su potrebne zvezde: Najbolje maske srpskih političara za Noć veštica

Ima onih koji će sigurno reći da je Noć veštica koju večeras dočekujemo ’katolički, zapadnjački praznik’ koji nema šta da traži u srpskoj tradiciji. Ipak, srpskim počitičarima ne treba Noć veštica da bi se maskirali. U slučaju da ste zaboravili, evo podsećanja – ovo su neke od njihovih najboljih maski

Svi mi ponekad volimo da nosimo maske. Maska za kolege na poslu, maska za porodicu, maska za provod u gradu… Onda ni ne čudi što i naši političari, pravi predstavnici naroda, vole da nose maske.

Podsetimo se nekih od najboljih „kreacija” srpskih političara.

’90-ih su nacionalisti bili kul, pa je i predsednik Nikolić zaogrnuo gunj i okitio se četničkom titulom. U čin vojvode proizveo ga je prvi novovoekovni srpski vojvoda – dr Vojislav Šešelj LIČNO! Naravno, ko će kome ako neće kum svome!

Ipak, u godinama koje su usledile Nikolić je video da nacionalizam nije dugog veka, čak ni na našim prostorima. Zato je brzo promenio pesmu i od velike Srbije došao do Velike Evrope.

Njegova trenutka maska predsednika Srbije bila bi verovatno još uverljivija da nije interneta i snimaka koji još uvek mogu da nas podsete na to kakav je bio. Plus, istina i sama ponekad ispliva na videlo.

Mladi Nikolićev “padavan”, da iskoristimo terminologiju iz Ratova zvezda, Aleksandar Vučić na putu je da prestigne svog učitelja. Nakon što je brzo izuzučio radikalsku istoriju i prolio suze za vojvodom, Vučić je brzo uplivao u nove, demokratskije vode.

Maska prvog potpredsednika Vlade dobro mu je stalaja, a naročito za vreme maskenbala Feketić kada je odneo prvu nagradu za Supermena godine, kao i specijalnu nagradu za pokušaj cenzure interneta. Ali, raja se bar dobro zabavila.

Ipak, Vučić se umorio od ove maske. Možda mu je i postala dosadna. Zato je rešio da mu je potrebna novija, lepša i bolja. I to nas dovodi do najnovijeg izdanja – maske predsednika Vlade.

Ima li ičeg lepšeg i prirodnijeg od veseljaka koji voli da dobro popije, pojede, a Boga mi i zapeva? Voljda je to tajna uspeha Ivice Dačića koji već godinama uživa na srpskoj političkoj estradi. Valjda su zbog toga mnogi zaboravili njegovu pre-demokratsku masku malog „Slobinog prilepka”.

Ali dobro, znate kako narod kaže – Mladost ludost! Danas, Dačić se grčevito drži maske veseljaka i dežurnog klovna u društvu sa kojim biste sigurno voleli da se sretnete u kafani i malo proveselite. Ali, da li biste voleli da vam vodi državu?

U državi u kojoj su lažne diplome i još lažniji doktori nauka u modi naivno i skoro benigno deluje maska neznalice Dragana Markovića Palme kome možda zaista jesu svirali neki „kineski” Betoven i Šopen.

Ipak, i on bi ovih dana da se „prešaltuje” među demokrate proevropskog opredeljenja. Masku gradonačelnika Jagodine rešio je da zameni dobrom starom maskom patrona zaštitnika grada koji će se okitiit i olimpijskim plamenom.

Još jedna ptičica izletela iz radikalskog gnezda Vojislava Šešelja svakako je Maja Gojković.

Istina, nisu se baš lepo rastali, a Maja se malo oprobala i sa maskom gradonačelnice Novog Sada, ali ni tu se nije dugo zadržala. Mora da je od Dačića videla da veseljaci dobro prolaze pa se oprobala u ružičastim emisijama na nacionalnoj televiziji, ali da li zbog frizure ili oblačenja, maska joj jednostavno nije prijala.

Sada se sa maskom predsednice skupštine konačno dobro oseća. Ne verujete?! A ko je ono na paradi stajao odmah pored Putina?!

Možda maske naših političara i nisu toliko neprimerene. Ako je skupština već cirkus, onda su mu potrebne zvezde – krotitelji lavova, klovnovi i igračice na trapezu.

 

Pitanje je samo jedno – Ako stalno menjaju maske, kako znate koje im je pravo lice?loading...