SVI NA PRINUDNI RAD: Ovako nas ministar Vulin pretvara u robove

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili se obrazuju da bi ostvarili to pravo, izjavio je danas ministar za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

– Socijalna pomoć neće biti pomoć nego zarada. Ne može da bude poplava u Obrenovcu ili Šapcu, i da dolaze hiljade volontera, a da ni jedan korisnik socijalne pomoći ne dođe da brani svoj grad – rekao je ministar novinarima u Beogradu.

Ovde se može primetiti da je ministar Vulin zaista prilično štedljiv jer je pronašao odličan način da angažuje socijalno ugrožen sloj stanovništva za platu manju čak i od minimalca i bez osnovnog osiguranja. Da li je zaista moguće da je ministru za rad palo na pamet da socijalno ugrožene ljude pretvori u radnike kojima će plaćati u bednoj socijalnoj pomoći?

Prema njegovim rečima, onima koji odbiju zaduženje koje im odredi centar za socijalni rad pomoć će najpre biti umanjena, a ako odbiju po drugi put biće ukinuta. Zaduženja će određivati nadležni centri u sradnji sa lokalnim samoupravama, rekao je Vulin i dodao da će pre toga njegovo Ministarstvo doneti odgovarajuće pravilnike, a socijalni centri i lokalne vlasti potpisati sporazume.

Da li se ovo već može svrstati pod prinudni rad? Uzmite u obzir da im sigurno neće biti ponuđeni poslovi koje drugi rado prihvataju, već sasvim suprotno – fizički naporni i opasni poslovi. Da li ovo znači da se polako vraćamo u robovlasništvo? Uostalom, da li se zarađena pomoć zaista može nazvati pomoć?

On je dodao da je u rebalansu budžeta za 2014. godinu predviđeno više novca za isplatu otpremnina radnicima preduzeća u restrukturiranju koji će ostati bez posla. Na pitanje da li će kasniti donošenje rebalansa budžeta, ministar je odgovorio da taj posao ne može biti završen pre dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Što se tiče socijalne politike, Vlada Srbije jednoglasno je odlučila da se socijalna davanja neće smanjivati, naglasio je Vulin.

– To znači da se dečji dodatak neće smanjivati, da se roditeljski dodatak neće smanjivati i da lokalne samouprave u najvećoj mogućoj meri neće smanjivati socijalna davanja – rekao je Vulin.

Već znamo šta znači to „u najvećoj mogućoj meri”. Tako je smanjivanje penzija krenulo sa „niko ne sme da dira u penzije” i „penzioneri mogu mirno da spavaju”, pa im srezaše 20 odsto od penzija, te sad mogu mirno da spavaju i da isto tako mirno gladuju.

 loading...