Tadić će zameniti Dačića? Vladajuća koalicija pred raspadom

Poslednjih dana sve su češće varnice u javnosti između koalicionih partnera u Nemanjinoj 11. Slučaj Branka Lazarevića mogao bi još više da zakomplikuje odnose.

I dok se javnost gotovo svakodnevno bavi prljavim vešom koji naizmenično iznose socijalisti i naprednjaci, u Vladi tvrde da ove međusobne kritike nisu tema na njihovim sastancima i sednicama.

Poslednji slučaj koji bi mogao da zakomplikuje odnose koalicionih partnera jeste slučaj jednog od nekadašnjih najbližih saradnika Ivice Dačića, Branka Lazarevića.

Podizanje optužnice protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića otvorilo je pitanje kuda ide vladajuća koalicija. Nekadašnji koministar policije, advokat Božo Prelević, ne očekuje da će slučaj Lazarević ugroziti ovu Vladu, ali smatra da može biti neprijatan za svaku partiju, u ovom slučaju SPS.

– Moglo bi da se postavi pitanje i Ivice Dačića, ali se to pitanje može postaviti i oko Galenike i oko Azotare i ostalih predmeta koji su procesuirani gde su ljudi bili u pritvorima pa se to pitanje nije postavilo, jer je gospodin Dačić to dosta dobro amortizovao. Dakle, nema ovde nikakvih novih informacija koje su bile nepoznate pre formiranja nove Vlade – kaže nekadašnji koministar policije Božo Prelević.

Može li slučaj Branka Lazarevića pogoršati stanje u koaliciji, pitanje je na koje potpredsednica Vlade i potpredsednica SNS-a Zorana MIhajlović ne želi da odgovara. Tvrdi i da nema svađe među koalicionim partnerima.

– Kada dođe vreme da se razgovara o bilo kakvim političkim odnosima između političkih partija, to neće biti u Nemanjinoj 11, to će biti političke stranke, odnosno naši organi na kojima će se razgovarati – kaže potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

I dok se u javnosti nagađa da je lider socijalista Ivica Dačić u stranci zabranio polemiku s koalicionim partnerima, ministar energetike i član Predsedništva socijalista Aleksandar Antić ne želi da govori o ovome.

– Ja sam ministar energetike i mogu da odgovaram na pitanja iz te oblasti – navodi Antić.

Gostujući u Kažiprstu na B92 glavni i odgovorni urednik lista “Danas” Zoran Panović rekao je da bi posle svega što se čulo u javnosti stranka Ivice Dačića trebalo da zatraži razjašnjenje svog statusa u koaliciji.

Premijer Aleksandar Vučić prethodnih dana nije želeo da govori o koalicionim razmiricama, navodeći da su to stranački stavovi i da Vlada dobro radi.