Tasovac najmobilniji u Vladi: Ne voli da priča, ali putuje ‘za sve pare’

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ove godine je ubedljivo najviše putovao, ako se ne računaju premijer i šef diplomatije, kojima su susreti sa stranim zvaničnicima i učestvovanje na međunarodnim forumima u opisu radnog mesta.

Iako ga bije glas da je najćutljiviji ministar, uvid u službena putovanja u inostranstvo otkrivaju Tasovca kao nekoga ko je sa svojim najbližim saradnicima ne samo prevalio najviše kilometara po svetu, već je na ovogodišnja službena putovanja van Srbije skrckao više od 3,5 milona dinara, koliko i četvoro ili petoro njegovih kolega ministara tokom celog dosadašnjeg mandata!

Ministar Tasovac potrošio je skoro 1,3 miliona dinara, i to na svega sedam putovanja, a njegovih desetoro saradnika više od dva miliona dinara. Najčešće su išli u Belgiju, ali i u Kinu, Ameriku, Italiju, Francusku… Osim nekoliko odlazaka u Brisel na skrining poglavlja 10 – informaciono društvo i mediji, službenici Ministarstva kulture i informisanja putovali su u inostranstvo isključivo povodom događaja vezanih za kulturu, što je još jedna potvrda da je resor informisanja i u ovoj vladi u sasvim drugom planu.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je sasvim drugačija slika. Ministarka Zorana Mihajlović je od aprila ove godine boravila jedino u Rusiji i Republici Srpskoj.

– Oba puta ministarka Mihajlović se odrekla pripadajućih dnevnica. Jedini trošak boravka u Republici Srpskoj je benzin, dok su avio-karte i smeštaj u Ruskoj Federaciji stajali 112.760 dinara – objasnili su nam u tom ministarstvu.

Značajno veće troškove napravili su državni sekretari i pomoćnici ministara, koji su, prema zvaničnoj evidenciji, na dnevnice potrošili 1.550 dolara i 1.573,80 evra, na putne troškove i smeštaj 972.402 dinara, 786,27 evra i 979 dolara, što je ukupno oko 1,5 miliona dinara.

– Ministarstvo sprovodi restriktivnu politiku Vlade o službenim putovanjima. Zaposleni u ovom ministarstvu putuju u Brisel, gde su aktivno uključeni u proces pregovora sa EU, ili na sastanke međudržavnih mešovitih komiteta, ili kada su u obavezi da zbog članstva naše države u određenim međunarodnim institucijama prisustvuju događajima – objašnjavaju u kabinetu Zorane Mihajlović.

Ministar trgovine Rasim Ljajić ubeležio je jedan jedini odlazak u inostranstvo, i to u Moskvu, kada je u junu rešavao probleme s izvozom mesa iz Srbije na rusko tržište. Tada je na njegovu avionsku kartu potrošeno 34.160 dinara. Ali zato su njegovi državni sekretari i pomoćnici putovali 22 puta više, odnosno na njihova inostrana putovanja otišlo je 752.849 dinara.

Stavka Ministarstva pravde za službena putovanja van zemlje dostigla je 625.496 dinara. Ministar Nikola Selaković išao je u Sankt Peterburg, Marselj, Zagreb i Podgoricu, što je koštalo nešto više od 200.000 dinara, a njegovi najbliži saradnici putovali su i u Brisel i Strazbur i za to potrošili 400.000. Kori Udovički, koja vodi resor državne uprave i lokalne samouprave, išla je do Jordana, Nemačke, Makedonije i Rumunije, što je koštalo 115.842, a za putovanja njenih četvoro saradnika potrošeno je 204.889 dinara.

U Ministarstvu sporta i omladine su rekli da ministar Vanja Udovičić nikada ne uzima dnevnice, a da njegove putne troškove, kada ih ima, pokriva Vlada, odnosno Generalni sekretarijat, a ne ministarstvo. Četvorica njegovih najbližih saradnika proputovala su po svetu za 583.972 dinara. Ni u Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da nam obezbede podatke za putovanja ministarke Snežane Bogosavljević Bošković, a državni sekretari i pomoćnici ministra u tom resoru naputovali su se za oko pola miliona dinara.

Za razliku od poslenika kulture, koji su se rastrčavali po svetu, ministar Velimir Ilić nije ni mrdnuo preko državne granice.
– Zaposleni u kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića od početka mandata, zaključno sa današnjim danom, nisu imali nijedno službeno putovanje van zemlje. Ministar, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, a u okviru svojih nadležnosti, službeno je putovao samo na teritoriji Srbije. Takođe, troškove smeštaja prilikom svih službenih putovanja ministar Ilić je snosio sam – rečeno je u Ilićevom kabinetu.