Testovi za malu maturu ove godine bili TEŽI ZA PREPISIVANJE jer se u njima nalazila NOVA “CAKA”

Dečak u školi
Pixabay.com

Nadležni koji prave testove za polaganje male mature smislili su caku zbog koje će prepisivanje na tom testriranju ove godine biti teže.

 

Kako je Blicu potvrdila Kata Simić Mišić, savetnik-koordinator za srpski jezik i književnost Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, institucije koja sastavlja testove za male maturante, ove godine biće manje pitanja na zaokruživanje (takozvana pitanja zatvorenog tipa), a više onih gde će morati da se napiše ceo odgovor, dakle bez ponuđenih varijanti rešenja.

 
Ona, međutim, kaže da će to ne znači da će testovi biti i teži za rešavanje.

– Biće po 2, 3 zadatka manje na zaokruživanje iz srpskog i kombinovanog testa, kako bismo smanjili mogućnost prepisivanja – kaže Simić Mišić.

Ipak, dodaje ona, test će biti ujednačene težine kao i do sada.

– Neće biti značajnih promena u odnosu na probni test. Učenicima deluje da su pitanja otvorenog tipa teža, ali to nije pravilo, jer se u njima može zahtevati i odgovor koji je jedna reč, ne traži se uvek esejski odgovor – kaže ona.

Kalendar upisa

Učenici osmog razreda osnvnih škola 14, 15. i 16. juna polagaće završne testove. Prvog dana polažu srpski, odnosno maternji jezik, drugog matematiku, a trećeg kombinovani test, u kome su pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Dva dana nakon ovo testa, 18. juna, izaći će preliminarni rezultati, na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova.

Bodovi ostvareni na osnovu uspeha u srednjoj školi sabrani sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu predstavljaju ukupan broj bodova sa kojim se ide na upis. Naravno, prethodno je potrebno da učenik popuni listu želja.

Konačni rezultati biće objavljeni 23. juna i nakon toga kreće se sa predajom liste želja. Okvirnu sliku o tome koliko bodova će vam biti potrebno da upišete određeni smer, može dati broj bodova poslednjeupisanog kandidata iz prošle godine.

Raspored učenika po školama izaći će 3. jula nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 4. i 5. jula. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.