‘Tišina tamo!’ Kome je Vučič uputio ove reči?

Tokom jedne od sednica Štaba za vanredne stuacije Vlade Srbije povodom poplava, premijer Vučić je oštro kritikovao jednog od ministara.

“Tišina tamo! Rekao sam – nijednu reč više da nisam čuo! Ne interesuje me da li je ministar ili bilo ko. Izađite napolje, ministre, ako kasnite na ovakve stvari. Ko može da pomogne – neka pomogne, ko ne može da pomogne, neka ćuti”, povikao je Vučić na sednici Štaba za vanredne situacije Vlade Srbije 16. maja, održanoj povodom razornih poplava.

Kamere u TV prenosu ove sednice uživo nisu snimile na kojeg je ministra premijer bio besan, a za javnost je sve ostalo tajna i skoro mesec dana nakon toga.

Međutim, kako Danas saznaje iz više izvora u Vladi Srbije, premijer Aleksandar Vučić je reči ukora povišenim tonom uputio ministru privrede Dušanu Vujoviću.

Pojedini izvori u Vladi su, kako piše Danas, preneli da je Vujović bio izuzetno uznemiren zbog Vučićevog odnosa prema njemu na sednici otvorenoj za javnost, da je čak davao i usmenu ostavku. U kabinetu premijera, s druge strane, za Danas demantuju da je ministar privrede davao ostavku, tim povodom ili bilo kojim drugim.

Naime, osim zbog neobično žestokog ukora koji je doživeo na zasedanju u Nemanjinoj 11, ministar Dušan Vujović je, prema spekulacijama, nezadovoljan i zbog drugih stvari koje se dešavanju u vezi s njegovom funkcijom i resorom, odnosno zbog toga što je navodno isključen iz donošenja pojedinih važnih odluka.

Pre mesec dana, podsetimo, predstavnici Vlade sa Vučićem na čelu razgovarali su sa bankarima, stranim investitorima, građevinarima i velikim poreskim obveznicima o merama koje je Vlada predložila, a koje su uglavnom iz nadležnosti Ministarstva privrede.

Ministar Vujović nije bio u zemlji kada su mere objavljene, jer je po formiranju Vlade otputovao u Ameriku, a vratio se na dan sastanka, kada je direktno sa aerodroma došao u Palatu Srbija. Pretpostavlja se da je o najavljenim potezima bilo reči tokom pregovora o angažovanju Vujovića u Vladi, ali, prema ranijim saznanjima Danasa, Ministarstvo privrede kao institucija nije bilo uključeno u izradu mera.

Takođe, Danas podseća da je pre nekoliko dana pisao i o tome da Ministarstvo privrede poslednjih dana napuštaju ljudi kojima je poverenje ukazao bivši ministar Saša Radulović, a kojima je novi ministar produžio ugovor, te da dolaze kadrovi Mlađana Dinkića, koji je “izbačen” iz Vlade 2013. godine.

Ostavku je podnela specijalna savetnica za borbu protiv korupcije i reformu javnih preduzeća Miroslava Milenović. Iako su u Ministarstvu privrede tvrdili da je Milenovićeva ostavku podnela iz zdravstvenih razloga, Danas je došao do saznanja da je “jedina srpska finansijska forenzičarka” bila nezadovoljna jer je nastavljena politika netransparentnih pregovora sa potencijalnim investitorima, a diskreciona prava ministara prilikom dogovora s investitorima Vlada nije odlučila da menja u korist javnih tendera.

Iz Ministarstva privrede odlazi i savetnica za evropske integracije Ana Trbović, koja je na to mesto takođe došla u vreme dok je ministar bio Radulović. Njima dvema ugovori su raskinuti u vreme tehničke vlade, ali ih je ministar Dušan Vujović ponovo imenovao na ista mesta.

Istovremeno, u Ministarstvu privrede se, prema saznanjima Danasa, spremaju da dovedu bliske saradnike Mlađana Dinkića – Nebojšu Ćirića, bivšeg ministra privrede u vladi Mirka Cvetkovića, i Nenada Mijailovića, pomoćnika u Ministarstvu dok je taj resor vodio Dinkić. Pominje se i da bi na mesto direktora SIEPA mogao da dođe Branislav Zec, pomoćnik i državni sekretar u Dinkićevom ministarstvu u dva saziva.