Tomislav Nikolić: Ako mi odemo sa vlasti, Srbija se vraća u pakao!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je povodom Rezolucije EP o Šešelju da je EP dozvolio da ga Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe.

Nikolić je upitao i da li je cilj Haškog tribunala smena vlasti u Srbiji, ocenivši da bi bilo nefer da vlast građanima podnese ostavku, jer bi je “nasledili mnogo gori” i da bi to Srbiju moglo dovesti u pakao.

– Što se tiče Haškog tribunala, postavlja se pitanje šta je krajnji cilj njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klovnova? Šta žele da postignu? Smenu vlasti? Pa zar u demokratskim društvima o tome ne odlučuju građani na izborima? – upitao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da bi “bilo nefer prema građanima podneti ostavku”, ali i da bi “to verovatno bilo lakše većini članova Vlade”.

– Ko bi ih zamenio? Dokazano lošiji, usuđujem se da kažem gori ljudi, ali veoma podložni manipulacijama. Srbija bi se vratila u pakao u kome bi joj lako oduzeli i ono što se zarekla da nikada i nikome ne da – istakao je Nikolić.

Predsednik je istakao da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti kako bi svojim građanima omogućila bolji život od sopstvenog rada.

– Posvećena je civilizacijskim tekovinama i za nju je nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika, bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle. Na to ne treba da nas podsećaju oni koji taj problem nisu rešili u svom dvorištu – poručio je Nikolić.

Nikolić je istakao i da je EP doneo Rezoluciju koja se odnosi na Srbiju, a da Srbiji nije pružena mogućnost da makar iznese svoj stav.

Predsednik je takođe poručio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti i da je za nju nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle.

– Na žalost, Evropski parlament ne menja odnos prema Srbiji čak ni sada, kada je priznao da je Srbija država koja je svojim reformama zaslužila otpočinjanje pregovaračkog procesa – naveo je Nikolić

On je ukazao da bi Evropskom parlamentu trebalo da bude poznato koliko napora je Srbija uložila da se veoma krhki odnosi sa Hrvatskom stabilizuju i da se brojna otvorena pitanja reše u obostranom interesu.

– Poslanici su ostali nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije Oluja, koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba – naveo je Nikolić.

On je dodao da EP nije cenio ni to što Srbija nije sprečavala Hrvatsku na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih problema u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, kao i nerešenog povratka i imovinskih pitanja proteranih Srba.

– Destabilizacija regiona ni sada nije u interesu Srbije i zemalja Balkana, ali nije ni u interesu Evrope – istakao je Nikolić.

Mada je nesporno da je situacija u Srbiji veoma teška i da je siromaštvo uzelo maha, građani Srbije, kako je naveo predsednik, nisu ispunjeni mržnjom prema susedima, već su zaokupljeni problemima i snose veliki teret reformi, koje imaju za cilj stvaranje pravne sigurnosti, ekonomskog napretka i bolje budućnosti uopšte.

– To što se ne slažem sa izglasavanjem Rezolucije EP ne znači da ona Srbiji nameće bilo kakvu obavezu, samo nam pokazuje šta bismo sve mogli da doživimo u budućnosti – rekao je Nikolić.