Tomislav Nikolić: Sve nas je manje zato što smo siromašni

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je danas da je demografska slika sve lošija i da Srbija svake godine izgubi jedan manji grad zbog siromaštva i jer mlade žene imaju sve manje vremena za razmišljanje o roditeljstvu.

Nikolić je u razgovoru sa direktorom UNICEF-a za Srbiju Mišelom Sen Lotom kao poseban problem naveo odliv obrazovanih mladih ljudi iz Srbije, i podvukao ulogu UNICEF-a u stvaranju boljeg položaja dece i njihovog boljeg obrazovanja.

– Mi se maksimalno trudimo da stvorimo bolje uslove života i ostanak mladih u Srbiji, ali za to nam je potrebna i iskrena pomoć i posvećenost EU i naših prijatelja širom sveta. Možda smo zakasnili u ispunjenju svih uslova, ali smo posvećeni ispunjavanju svojih obaveza i idemo napred – rekao je Nikolić.

Nikolić je izrazio privrženost Srbije organizaciji UNICEF i zahvalnost na angažovanju sa ciljem unapređenja položaja deteta.

Mišel Sen Lot se zahvalio Nikoliću na posvećenosti u ispunjenju uslova i istakao da bi Savet Vlade Srbije za prava deteta trebalo dausmeri posebnu pažnju na decu u ranom detinjstvu, od rođenja do pete godine, kao i na poboljšanje kvaliteta obrazovanja i zaštitu dece sa posebnim potrebama.

– Postoje segmenti u kojima je položaj deteta značajno unapređen, ali postoji prostor za dodatni rad – rekao je Sen Lot.

Nikolić je naveo da bi javne službe trebalo da imaju jasnu ulogu u pružanju podrške deci i u zaštiti dece od nasilja.

– Mi smo zahvalni na tome što UNICEF nastavlja da gradi čvrste veze između civilnog društva, kreatora politike i zajednica u pružanju podrške porodicama i u stvaranju podsticajnog i bezbednog okruženja za decu – rekao je Nikolić, a saopštila Služba sa saradnju sa medijima predsednika Srbije.