Tornado ‘zbrisao’ selo kod Svilajnca: Za minut sve odletelo u vazduh (FOTO)

Olujni vetar je nosio crepove sa krovova, lomio drveće i bandere i čupao betonske ograde. Meštani ne pamte ovakvo nevreme.

Selo Roanda kod Svilajnca sinoć oko 19 sati pogodilo je strašno nevreme. Tornado je bukvalno protutnjao selom i za sobom ostavio haos.

Veliki broj kuća je ostao bez krovova, u dvorištima i na ulicama rasuto granje, crepovi, delovi kapija.

U selu od sinoć nema struje ni telefonske linije jer je drveće palo preko žica.

Meštani kažu da se sve odigralo za nekoliko minuta i da su bili šokirani ogromnom jačinom vetra.

– Odjednom je počeo da duva pravi tornado. Od jačine vetra nismo mogli da zatvorimo vrata na kući, a jedva smo uspeli da zatvorimo i prozor jer je vetar nosio ogromno drvo ka nama. Ne može da se opiše rečima, bilo je strašno – kaže Biljana Marković.

Meštani kažu da ne pamte da je ikada ranije ovakvo nevreme pogodilo njihovo selo.

Poplave, koje su pre mesec dana pogodile Srbiju, zaobišle su Roandu, ali ova oluja, nažalost, nije.

– Bila sam napolju kada je počelo da duva i da vetar nosi krovove. Trčala sam ka kući dok je za mnom padao crep. Za dva minuta smo ostali bez krova. Uništene su nam kuće i šupe. Vetar je nosio sve što mu se našlo na putu – priča Suzana Vujčić.

U selu, koje ima oko 300 domaćinstava, ne postoji kuća koju tornado nije zaobišao. Oskrnavljeno je i seosko groblje, dok je na nekim kućama vetar odvalio i futere od prozora i vrata. Pojedinim domaćinstvima nedostaje preko 6.000 komada crepova, koje ne znaju čime će da nadoknade.

Meštani su zahvalni što niko nije povređen, a šteta je ogromna.