TRAŽE POMOĆ OD VUČIĆA: Brojne NEPRAVILNOSTI na izborima u Komori medicinskih sestara?

Medicinske sestre i zdravstveni tehničari u Srbiji pozvali su danas predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da reaguju na, kako su naveli, neregularne izbore koji su održani u Komori čiji su članovi. 

Bolnica Pacijenti Lekari
Foter/Fotos GOVBA / photo on flickr

Predsednica Izvršnog odbora Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) Jovanka Ralić rekla je da su izbori održani 17. juna, a da do danas nisu dobili zapisnike, da nije postojao birački spisak i da na više biračkih mesta nisu bili istaknuti rezultati izbora. 

Ralićeva je na konferenciji u Medija centru u Beogradu kazala da su brojni članovi bili pod pritiskom da glasaju za kandidate za koje im je rečeno, kao i da je brojnim ljudima onemogućena kandidatura na izborima za delegata u Komori.

Ona je istakla da država ima obavezu da reaguje, da vodi računa o tome šta se dešava u Komori, jer ju je i osnovala.

– Ovi izbori moraju da se ponište i mora da se uvede prinudna uprava i da se organizuju ponovo demokratski izbori. Ovo je vapaj nadležnim institucijama da reaguju i da se ovo što se radi u Komori završi – rekla je Ralićeva na konferenciji “Izbori ili izborna krađa u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije”.

Ona je dodala da su “neregularni izbori bili završni šamar”, jer se Komora već godinama bori s brojnim problemima, odnosno s time gde odlazi novac od članarina koje na mesečnom nivou za Komoru uplaćuju medicinske sestre i zdravstveni tehničari.

Delegat ogranka Beograd Ivanka Adžić je kazala da Komora ima 107.000 članova i da se na godišnjem nivou od njihovih članarina skupi oko dva miliona evra, ali da oni ne znaju gde odlazi taj novac. 

Delegat ogranka Niš Ivana Veselinović je ocenila da se “novac od članarina troši u pogrešne svrhe”, a da bi trebalo da odlazi na edukaciju medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Ona je dodala da je Ministarstvo zdravlja obavešteno više puta o problemima u radu Komore, kao i da su oni želeli da reaguju, ali da je rukovodstvo Komore na sve primedbe Ministarstva odgovorilo zapisnicima sa lažnim izjavama.

Učesnici konferencije su pozvali i svoje kolege da reaguju i da iznesu svoj stav o radu Komore i o održanim izborima.