U trezoru sudnjeg dana, savremenoj "Nojevoj barci" na Arktiku, u kojoj se već devet godina prikupljaju uzorci semena biljaka iz sveta, još nema ničeg iz Srbije

 

U norvešku kapsulu, koja će zaštititi bioraznolikost Zemlje u slučaju globalne kataklizme, nedavno su stigle i semenke iz Bosne i Hercegovine. A kako kod nas stvari stoje, naših vrsta tamo neće biti barem još deceniju.

Arktički trezor Svalbard ogromna je globalna banka gena, u kojoj je skladišteno nekoliko miliona semenki biljaka iz celog sveta– kaže Violeta Anđelković, šef banke gena iz Instituta za kukuruz u Beogradu.

Već neko vreme i mi razmatramo ideju da pošaljemo neke materijale iz naše banke gena u Zemun Polju, gde imamo oko 6.000 uzoraka kukuruza iz celog sveta, od čega 2.200 iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Smatramo da bi to trebalo da bude urađeno na nivou države, a vrlo rado ćemo se odazvati, kada to pitanje bude pokrenuto.

Po rečima Maje Ječmenice, šefa Fitosanitarne laboratorije, sa Bankom biljnih gena Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, slanje naših uzoraka u trezor “Svalbard” svakako je vrhunski završni cilj ove ustanove. Ali ima još mnogo posla pre toga.

Mi iz Srbije treba da pošaljemo naše najdragocenije uzorke, ono što je za našu proizvodnju najkorisnije, a broj uzoraka nije ograničen– objašnjava Ječmenica.

Da bismo to uradili, potrebno je da najpre obezbedimo duplikat trenutne baze koju imamo, pa da potom napravimo i treću kopiju, koja bi otišla u Norvešku. Ovo što čuvamo u Banci u Batajnici nacionalno je blago, baza gena gajenih biljnih kultura biljaka za hranu i poljoprivredu. Koliko je to ozbiljan posao, pokazuje podatak da nam je za svaku od 250 biljnih vrsta neophodan stručnjak, zadužen samo za nju– kaže Ječmenica