TUŽNA LI STE VI GENERACIJA! Mladi u Srbiji rekli da im je život obeležio INTERNET, SNS i ALEKSANDAR VUČIĆ

Škola
Beta

Internet i dolazak Srpske napredne stranke na vlast odredili su život mladih koji imaju između 18 i 25 godina, rezultati su istraživanja studenata sa Fakulteta političkih nauka (FPN).

 

Kako prenosi RTS, studenti FPN-a su na predmetu Metodologija političkih nauka sproveli istraživanje “Generacije i politika – kako različite generacije vide sporne političke teme u Srbiji”.

Generacija “Z”, koju obuhvataju mladi rođeni izmedju 1993. i 2000. godine je kazala da svoju generaciju doživljava kao “zbunjenu, lajk generaciju i apatičnu”.

Dodaju da sebe doživljavaju kao generaciju socijalnih mreža koja nema prave vrednosti.

Osim interneta, mladi između 18 i 25 godina su kazali da je njihov život odredio i dolazak Srpske napredne stranke na vlast. Na pitanje “Koja ličnost je odredila život vaše generacije”, oni su najčešće odgovarali sa “Aleksandar Vučić”.

Istraživanje je pokazalo i da su mladi u Srbiji pesimistični jer samo 39,7 odsto ispitanika smatra da njihov glas može nešto da promeni.

Komentarišući ko je njihov uzor, 70 odsto “Z” generacije je kazalo da je to teniser Novak Đoković, zatim pevačica Jelena Kаrleušа sа 13,8 odsto, a na trećem mestu je novinаr Zorаn Kesić zа kog se opredelilo 8,1.

Upitani o tome da li su Zoran Đindjić i Slobodan Milošević pozitivne ili negativne ličnosti, 24,5 odsto mladih je odgovorilo da ima pozitivno mišljenje o Miloševiću, dok 71,7 odsto ima pozitivno mišljenje o Đinđiću.