U OVOM SRPSKOM ZATVORU RADI SE PUNOM PAROM: Oko 1.000 osuđenika proizvodi mašine za STRANO TRŽIŠTE

Zatvor
pixabay.com/ilustracija

U najvećem Kazneno-popravnom zavodu na Balkanu - Sremskoj Mitrovici čak polovina od 2.000 osuđenika je radno angažovana. Obrađuju oko 800 hektara, uzgajaju stoku, a proizvode i mašine za domaće i strano tržište.

 

Od ranog jutra na njivama mitrovačkog zavoda radno. Uzgajaju se kukuruz, pšenica, krompir. Ove godine zasađeni su i kornišoni na četiri i po hektara. Iz špalira i sa zemlje svakog dana ubira ih 50 osuđenika. Za sada, kažu daju dobre rezultate i to ne samo finansijske.

–Rad je najbolja terapija tako da, ako nema rada jako teško prolazi vreme, a dok radimo vreme faktički leti– kaže osuđenik N. J.

Osuđenik Milan Milutinović objašnjava da mu ništa nije teško.

–Ovo je društveno-koristan rad i ovo je mnogo dobra stvar, kad izađemo odavde da postanemo ljudi– kaže Milutinović. 

Imaju zagarantovanog kupca. 

–Krajem prošle, početkom ove godine smo sklopili ugovor sa nemačkom kompanijom ‘Karl Kuhne’, jednim od vodećih proizvođača povrtarskih proizvoda tipa kornišoni i prerada tih proizvoda u Nemačkoj. Napravili smo ugovor da za njih sav taj plasman ide– napominje upravnik KPZ-a Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić.

Pred kraj kazne svaki osuđenik može da konkuriše za 2.500 evra bespovratnih sredstava za kupovinu opreme za proizvodnju kornišona. Kazneno-popravni zavod će im, kažu, obezbediti siguran plasman na tržištu.

–Imamo studiju koja dokazuje da 20 ari pod kornišonima mesečno može da im privredi oko 400 evra, za jednu porodicu to je sasvim dovoljno– kaže Alimpić. 

Sa njive i iz stočarstva proizvodi stižu na trpezu zatvora, pa je Kazneno-popravni zavod samoodrživ.  

–Imamo ozbiljnu farmu krava, 250 grla, od toga je 90 muznih, imamo oko 800 svinja, 250 ovaca, koke nosilje, tovimo piliće za nas– ističe Alimpić. 

Proizvode i deo poljoprivredne mehanizacije – prikolice, drljače i felne za domaće i strano tržište.

–Trenutno u odeljenju imamo 52 osuđenika, od tih 52 imamo 30 osposobljenih za kompletnu izradu traktorskih prikolica, a ovi ostali su pomoćni radnici. Ove godine smo izbacili 120 prikolica– kaže instruktor za obuku osuđenih lica Darko Stefanović.

Prikolice su pronašle svoje mesto na tržištu zemalja regiona – Rumunije, Bugarske i Hrvatske. U Angolu je stiglo 15 kontejnera koji se koriste za pravljenje trafostanica proizvedenih u zatvoru za maloletnike u Valjevu.loading...