U užičkoj vodi ima crva, ali može da se pije?!

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da je prema dosadašnjim ispitivanjima voda iz užičkog vodovoda bezbedna za piće i pripremanje hrane.

– Bakteriološka ispitivanja vode za piće, u toku prethodne nedelje, ukazala su na prisustvo slobodno živećih organizama – nematoda, ali njihovo prisustvo nema patogeno dejstvo po zdravlje ljudi – navedeno je u saopštenju užičkog Zavoda za javno zdravlje.

U saopštenju se navodi da su bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja ovih uzoraka ukazala na higijensku ispravnost.
„Voda za piće koju distribuira Vodovod Užice je prema dosadašnjim ispitivanjima bezbedna za piće i pripremanje hrane” a ovakav nalaz je, kako se navodi, pokazatelj neophodnosti dodatnih aktivnosti u tretmanu prečišćavanja i dezinfekcije vode za piće, što je „obaveza užičkog vodovoda”.

Zavod za javno zdravlje je u toku dana uzorkovao vodu za piće radi fizičko-hemijskih, bakterioloških i bioloških ispitivanja i kako je saopšteno, po završetku ispitivanja saopštiće nove informacije.

O dosadašnjim ispitivanjima kvaliteta vode obaveštena je i Republička sanitarna inspekcija.

Da podsetimo, Zavod za javno zdravlje saopštio je sinoć da biološko ispitivanje vode za piće, uzorkovane prethodne nedelje, „ukazuje na prisustvo slobodno živećih organizama – nematoda”