Učenica iz Vlasotinca obolela od tuberkuloze

Učenica prvog razreda Gimnazije 'Stevan Jakovljević' u Vlasotincu obolela je od tuberkuloze, zbog čega je ceo razred s nastavnicima morao na preglede u Leskovac gde je utvrđeno da nema novoobolelih.

Ovo je drugi slulčaj tuberkuloze u školama u leskovačkom kraju u poslednjih nekoliko dana.

Pregledano je 27 učenika i 15 profesora i drugih zaposlenih kao i porodica devojčice. Novooboleli nisu otkriveni.

– U Antituberkuloznom dispanzeru obavljen je kompletan klinički i rentgen prelged i utvrđeno je da nema drugih obolelih učenika – rekla je Beti načelnica Centra za epidemiologiju Zavoda za javno zdravlje Jadranka Krasić.

Pre dva dana obelodanjeno je, naime, da je od TBC obolela profesorka u Medicinske škole zbog čega je blizu 200 učenika drugog razreda moralo da prođe kroz preglede.

– Ni kod jednog od tih učenika nema ni sumnje na prisustvo tuberkuloze – rekla je Krasićeva i dodala nema potrebe za dodatnim Levenštajn testom.

Prvaci u vlasotinackoj gimnaziji su fizički odvojeni jer nastavu pohađaju u posebnoj zgradi.

Učenici iz Vlasotinca susreli su se u dispenzeru s drugarima iz Medicinske škole. Zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi kažu da odavno ne pamte takve kolektivne školske preglede.

Na Odeljenju za plućne i bolesti tuberkuloze Opšte bolnice u Leskovcu, rečeno je Beti da se leči 17 pacijenata od tuberkuloze.