Učestala trovanja u Novom Sadu: Opasnost vreba iz sladoleda

Leto i visoke temperature tek su počeli, a u Novom Sadu već je zabeleženo 30 trovanja hranom.

Trovanja su, uglavnom, izazvana salmonelom.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da u Novom Sadu zasad nije bilo epidemija, za razliku od drugih vojvođanskih gradova. Podsećaju da se u Subotici šestoro rođaka otrovalo zbog salmonele, u Senti je 14 dece dobilo kampilobakter u predškolskoj ustanovi, a u Kovačici i Pančevu po troje pacijenata imalo je simptome salmoneloze.

– U ostalim slučajevima nije utvrđena povezanost između pacijenata, pa se smatra da su u pitanju pojedinačni slučajevi – kažu epidemiolozi sa Instituta.

Najčešći uzrok trovanja je upotreba termički neobrađenih jaja, uglavnom u sladoledima i tortama iz kućne radinosti koji se često prodaju preko društvenih mreža i na pijacama.

Lekari podsećaju da bi trebalo izbegavati sumnjive mesne prerađevine, mleveno meso u prodavnicama brze hrane i sladoled na kugle. Ove tri vrste namirnice prošle godine izazvale su najveći broj trovanja.

– Osnovna pravila tokom leta su sledeća: izbegavajte kioske s brzom hranom, koristite samo proverenu hranu koja je termički obrađena, izbegavajte majoneze i soseve od jaja, kao i kolače u kojima jaja nisu termički obrađena. Meso, mesne prerađevine i mleko uzimajte samo na mestima koja imaju rashladne vitrine – kaže doktorka Dragica Vidačić. Ona dodaje da Novosađani treba obavezno da peru voće i povrće, kao i da ruke moraju stalno biti čiste.

U odeljenju sanitarne inspekcije za Južnobački okrug kažu da su rezultati dosadašnjih kontrola namirnica, površina i higijene zaposlenih bili u granicama normale, te nije bilo kazni i zatvaranja lokala. Svaki osmi uzorak koji je analizirao Institut u proteklom mesecu stigao je iz sanitarne inspekcije, a kontrolišu se sve namirnice, od voća i povrća do gotovih sendviča.

Stroža kontrola
Kontrola namirnica na pijacama i u radnjama morala bi da bude stroža. Pogledajte samo šta nam se poslednjih meseci događalo po školama i obdaništima jer prave kontrole nema? Šta onda da očekujemo od ugostitelja, kaže Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine. On kupcima savetuje oprez i pridržavanje saveta lekara.