“UDARITE LI ŽENU, IĆI ĆETE U ZATVOR”: Od 1. juna u Srbiji NOVI ZAKON stupa na snagu!

nasilje
pixabay.com

Novi zakon je donet zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović posetili su Sigurnu kuću, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: “Udarite li ženu, ići ćete u zatvor”.

Nebojša Stefanović je rekao da se uvek kada poseti Sigurnu kuću priseti teške situacije zbog koje su te žene dospele na to mesto. Dodaje da je ljudski ne samo pružiti im podršku već i učiniti sve što je moguće da nasilje prestane i da svi nasilnici shvate da postoji snažan stav države protiv nasilja u porodici.

Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.

Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i da budemo veoma oštri kada se govori o tim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima koji misle da mogu nekažnjeno premlaćivati žene da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi – poručio je Stefanović.

Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi deca shvatila šta je nasilje, da ono nije samo fizičko već može biti i verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.

Novi zakon je donet zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema. Stefanović je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda, on bi bivao pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira na to kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru, koja može biti izrečena i na 30 dana, u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i da donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja je u tom periodu bezbedna, podvukao je Stefanović.

Ukazao je na to da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za suzbijanje tog vida nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka: “Udarite li ženu, ići ćete u zatvor”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde užurbano rade na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje. U toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i za više od 400 zamenika tužilaca i sudija.loading...