Udovičić: Država nije krava muzara

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je privatizacija sportskih klubova u Srbiji neophodna.

On je ocenio da je neodrživ sadašnji način finansiranja.

Udovičić je gostujući na RTS ponovio da sport sada funkcioniše tako što je interes lični i privatni a finansije su javne i državne, što je neodrživo.

– Transformacija će doneti boljitak sportu, ne bi se upuštali u to da ne vidimo daće naši klubovi biti održivi za deset godina – naglasio je Udovičić.

On je dodao da mora nešto da se promeni jer država na ovaj način ne može da finansira sve grane pa i sport, a da pri tom nema nikakve odgovornosti rukovodstva klubova.

– Ne možemo oćekivati da je država krava muzara, koja će pokrivati tuđe greške,a da niko ne odgovara za postupke koje je donosio – rekao je Udovičić.

Ministar sporta je naglasio da je zakon o sportu završen i da je ostalo samo otvoreno pitanje transformacije sportskih klubova i da se došlo do dva- tri modela kako bi ona mogla sprovedena.

– Izmene i dopuna zakona o sportu predviđaju da se radi na usavršavanju ljudi usportu, da se sprovode određene edukacije, jer se pokazalo da se najviše grešaka baš dešava u lošem rukovodjenju sportskim klubovima – pojašnjava Udovičić.

Udovičić je podsetio da u utorak Fond za mlade talente raspisuje konkurs zastipendije master i doktorskih studija u inostranstvu koji će trajati do 17. oktobra i da se uslovi konkursa mogu pronaći na sajtu ministarstva omladine.