Udovički: Broj zaposlenih u javnoj upravi biće smanjen za pet odsto na godišnjem nivou

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će broj zaposlenih u javnoj upravi, kojih trenutno ima oko 550.00, u narednom periodu biti smanjivan za pet odsto na godišnjem nivou.

– Stavićemo broj zaposlenih u javnoj upravi pod kontrolu. To znači da ćemo na godišnjem nivou, smanjivati broj zaposlenih za pet odsto. Važnije je od toga da promenimo strukturu – kazala je Udovički za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući činjenicu da u Srbiji i dalje postoji veliki broj državnih agencija, Udovički je kazala da je to posledica različitog tumačenja samog pojma agencija.

– Postoje zabune oko pojma agencija. Ako pod agencijom podrazumevate i Geodetski zavod, onda ih zaista ima više od sto u Srbiji i u njima radi nekoliko hiljada zaposlenih. Tokom 2014. godine, snimićemo stanje u toj oblasti a u 2015. ćemo neke restrukturirati a neke eliminisati. Kod nas još uvek ne postoji pouzdan registar i zatvoren zakonski okvir koji jasno definiše šta spada u agencije –  rekla je Udovički.