Udovički: Ukoliko ne napravimo radikalne poteze – čeka nas ‘grčki scenario’

Srbiju čeka 'grčki scenario', ako ne napravi radikalne promene u svim sektorima do kraja godine, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

– Moraće da malo boli da ne bi kasnije mnogo više bolelo. A šta je to mnogo više – pa pogledajmo Grčku–  kazala je ona novinarima u Beogradu.

Kako je objasnila, „grčki scenario” je kada država nije u stanju da finansira dugove, a dug je toliki da čitava zemlja radi samo da bi platila kamate koje sve više rastu. – Mi kao građani moramo da razumemo da nešto što je dobro, neće doći tako što nam neko daje – rekla je ona. Udovički je naglasila da su ranije vlade popuštale pod pritiskom i očekivanjima da im neko nešto da, i tako dovele Srbiju do toga da ima najveći budžetski deficit u Evropi, a spoljni dug se udvostruči i nastavi da raste „munjevitom brzinom”. Kako je ukazala, do radikalnih promena mora da dođe do kraja godine, jer u suprotnom Srbija neće imati poverenje donatora, globalnih finansijera, pre svega Međunarodnog monetarnog fonda s kojim Srbija
mora da sklopi aranžman. Na pitanje novinara o smenjivanju rukovodstava javnih preduzeća, ona je navela da će biti konkursa, ali se članovi Vlade još dogovaraju oko toga.