Ugledni srpski meteorolog otkrio: Evo kakva nas zima očekuje!

Najava britanskih meteorologa, prema svim dosadašnjim relevantnim pokazateljima, nema nikakvog osnova i predstavlja neosnovano uzbunjivanje javnosti, kaže profesor dr Jugoslav Nikolić.

Profesor dr Jugoslav Nikolić, rukovodilac Republičkog hidrometeorolškog zavoda i stalni predstavnik Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji kaže da je samo reč o još jednoj katastrofičnoj priči radi priče, a možda i radi bolje prodaje zimske opreme, raznih energenata i koječega drugog.

– Kada je reč o navodnom mišljenju britanskih meteorologa da će ovo biti najhladnija zima u poslednjih sto godina, ne zna se čija je to procena, jer to nije mišljenje zvanične britanske nacionalne meteorološke službe. Najava britanskih meteorologa, prema svim dosadašnjim relevantnim pokazateljima, nema nikakvog osnova i predstavlja neosnovano uzbunjivanje javnosti. Svakako, ovo ne znači da tokom zime neće biti perioda hladnog vremena sa negativnom temperaturom, ali s obzirom na prognozirane srednje mesečne vrednosti možemo zaključiti da hladni periodi neće trajati dugo, kao i da opšti karakter predstojeće zime neće biti u kategoriji ekstremno hladne. Republički hidrometeorološki zavod, na osnovu regionalnog klimatskog modela, procenjuje da će decembar, za teritoriju Srbije, biti u granicama normale, januar za 2-3 stepena topliji i februar za stepen topliji od normale u odnosu na standardni referentni period od 1961. do 1990. koji se uzima za poređenje – ističe profesor dr Jugoslav Nikolić.

Takođe, u regionu jugoistočne Evrope, na osnovu 12 globalnih numeričkih modela procenjuje se da će ova zima biti barem u okviru normale ili toplija. Šansa da sledeća zima bude hladnija je ispod 20 odsto, kaže sagovornik lista Politika.

Do sada najniža temperatura u našoj zemlji bila je minus 39,5 stepeni Celzijusa, izmerena na Pešteri 1985. godine. U Beogradu je najniža temperatura minus 26,2 stepena, izmerena 10. januara 1893. godine. Analiza sezonskih temperatura vazduha pokazuje da su najtoplije zime u Srbiji bile 2007 (4stepena), 1951 (3,8 ), 2014 (3,2 ), 1977 i 2001 (2,9 ), a najhladnije zime1954 (-4,7 stepeni C), 1963 (-3,5 C),1985 (-3,4 C), 1964 (-2,6 C) i 2003 (-1,6 C).

Poslednja godina sa jakom zimom koju pamtimo bila je 2012. Po rečima dr Nikolića, sezona 2011/2012. ne spada u najhladnije zime u Srbiji. Tokom te sezone izdvojio se samo mesec februar, kada su mnogi maksimumi oboreni (temperatura, količina padavina, visina snežnog pokrivača …). U poslednjih 30 godina među najhladnijim zimama su 1985 (treće mesto od kada postoje merenja) i 2003 (peto mesto od kada postoje merenja).

Nikolić predviđa da ćemo zbog klimatskih promena imati kraće epizode intenzivnih padavina ili niskih temperatura.

Hoće li biti ledenog doba?

– Gledajući od vremena od kada postoji planeta zemlja, smenjivala su se ledena i topla doba, ali kada pogledamo vremensku skalu, govorimo o njihovom trajanju od nekoliko desetina hiljada godina i više. Prema teoriji Milutina Milankovića, mi ulazimo u jedan hladniji period, ali kada će se to osetno primetiti ne možemo reći u ovom tenutku jer su u pitanju vekovi i milenijum – zaključuje profesor dr Jugoslav Nikolić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije.