UKIDAJU SE PENALI: Osobe starije od OVOG UZRASTA primaće PUNU PENZIJU!

Penzioner vreme
Foter/pedrosimoes7 / photo on flickr

Novim zakonom o PIO, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, kazne za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo bi da prestanu da važe.

 

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za „Politiku” Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

– Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati sa trajnim kažnjavanjem penzionera – kaže on.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 odsto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire.

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana sa MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno „Politici” potvrdili da su „izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja”.

Kako se, međutim, nezvanično saznaje iz izvora bliskih radnoj grupi koja radi na izmeni zakona, na rešenju problema se ipak ubrzano radi kako bi se predlog zakona do kraja proleća našao pred vladom. Iz SSSS-a kažu da su očekivali da će konačna verzija zakona biti gotova do kraja marta, ali je taj rok probijen.

Iako bi ovo bila odlična vest za sve buduće penzionere, pa i one koji su se prevremeno penzionisali, s druge strane, ne čudi što se državi ne žuri jer se mesečno ovako sačuva 1,7 milijardi dinara, koje bi se inače isplaćivale penzionerima da nema penala. Ako se to pomnoži sa 12 meseci, dolazi se do cifre od 20,4 milijarde dinara koje ostaju u budžetu.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, kaže da je krajnje vreme da se prekine s kažnjavanjem radnika koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, a kojima se zbog toga primanja trajno umanjuju 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

– Naš predlog koji je usvojio Socijalno-ekonomski savet je da se prevremena penzija prima do 65. rođendana, a posle toga puna bez kazne – rekao je Orbović. Pošteđeni penala biće oni koji imaju 45 godina staža. Osim njih, starosna granica se snižava za one s beneficiranim stažom.

Računica pokazuje da penzioner koji prima 35.000 dinara mesečno i kome je ostala samo jedna godina do navršenih 65 godina, dobija sada zbog ovih penala 1.428 dinara manje. Onima koji, međutim, imaju pet i više godina do pune penzije umanjenje je 20,4 procenata godišnje.

Možda i ne čudi što se na ukidanje ovih penala već toliko dugo čeka ako se zna da u budžetu svakog meseca po ovom osnovu ostane 1,7 milijardi dinara. Orbović kaže da su penzioneri neopravdano kažnjeni jer osim činjenice da većina njih u penziju mora kao tehnološki višak pre 65. godine, istovremeno su svima njima zarade godinama umanjivane na ime poreza i doprinosa. Pa ispada da ih duplo kažnjavaju.

Penzijski sistem u EU takođe poznaje umanjenje penzija za one koji se penzionišu pre 65. godine. U Nemačkoj i Sloveniji su kazneni poeni 0,3 posto mesečno, u Portugaliji 0,5, a u Finskoj i Litvaniji 0,4. U većini drugih zemalja penali za prevremeno penzionisanje zavise od broja godina staža i kreću se od 0,1 posto do 0,34 procenta. U većini zemalja ove kazne su uglavnom trajne.loading...