Ukinuto vanredno stanje u Svilajncu

Štab za vanredne sitauacije Skupštine opštine Svilajnac, posle 18 dana borbe sa poplavama i otklanjanja posledica, doneo odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Na sednici Štaba, za vanredne sitauacije jutros u devet sati, posle izveštaja svih nadležnih službi, zaključili smo da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja u Svilajncu rekao je predsednik opštine i komadant Štaba Predrag Milanović.

– Krećemo sa obnovom a prvi zadatak nam je da, danas smo kontaktirali JP „Srbijavode”, da mesta na nasipima koje je reka probila, hitno sanira da nembi došlo do novih poplava a takvih je mesta nekoliko ˜– rekao je Milanović.

Danas smo angažovali i jednu firmu sa sušilicama da isušuju zgradu vrtića.

Stvaramo uslove da bi mogli da krenemo sa obnovama, dodao je on.

– Opština Svilajnac će u narednom periodu punom sngom i svim svojim resursima krenuti da ono što je do nje uradi oko obnove – kazao je Milanović.

On je dodao da će sutra biti završen kompletn popis šeta kod domaćinstva „i imaćemo kompletan iznos”.

Znamo da su štete samo na infrastrukturi 1,8 miliona evra, dodao je on.

– Svilajnac je pretrpeo veliku štetu ali uradićemo sve da ljudima olakšama život da saniramo kuće – obećao je Milanović.

Milanović je napomenuo da su danas u Svilajnac stigli stručnjaci Instituta „Batut”, „od kojih ćemo dobiti agendu kako što pre obezbediti pijaću vodu u gradu. Očekujem da u drugoj polovini ove sedmice opština Svilajnac ima pijaću vodu iz vodovoda”.