Umesto zelene površine, novosadske vlasti grade parking

Više novosadskih organizacija poziva građanje i druga udruženja da se uključe u protest i potpišu peticiju protiv izgradnje javnog parkirališta na zelenoj površini pored SPC Vojvodina u Novom Sadu.

Pre dva dana, 21. jula 2014. godine stanovnici Novog Sada putem medija saznali su da je započeta izgradnja javnog parkirališta od 150 parking mesta kod Spens-a u Bulevaru cara Lazara.

Generalnim planom Novog Sada do 2021. godine izričito je predviđeno da se štite i revitalizuju postojeći zeleni prostori, a da se ozelenjavaju slobodni prostori u svim namenama – izgradnja javnog parkirališta sa asfaltnom (ili sličnom) podlogom je u direktnoj suprotnosti sa odredbama zakona, piše u saopštenju koje za sada potpisuje 17 novosadskih organizacija.

– Ova površina je do tada predstavljala zelenu površinu (trava/drveće) i važećim urbanističkim planovima koji su dostupni na sajtu JP Urbanizam nije predviđena za izgradnju bilo kakvih javnih parkirališta – kažu u organizacijama i pozivaju i druge da se uključe u akciju i potpišu peticiju.

Novom Sadu su potrebne zelene površine, a ne dodatna motivacija za kupovinu automobila čiji je broj u poslednjih 10 godina porastao za gotovo 30.000 i koje nemamo više gde da smestimo, koji zagađuju vazduh, prave buku, gužve, okupiraju javne površine i stvaraju dodatni rizik u saobraćaju, navodi se u saopštenju.
– Mi, građani i građanke Novog Sada u to ime zahtevamo od nadležnih institucija da izvrše nadzor zakonitosti izgradnje pomenutog parkirališta u smislu osnova i usaglašenosti sa važećim planskim dokumentima, da daju na uvid javnosti izvor finansiranja izgradnje parkinga (budžetske stavke), iznos sredstava i da uvažavajući interes javnosti obustave izgradnju, odnosno preispitaju namenu pomenute površine i uvaže apel i interes javnosti, kao i načela planiranja i gradnje definisana planskim dokumentima – traže novosadske organizacije.

Ukoliko želite da im se pridružite i potpišete peticiju, to možete učiniti ovde.